VIDEO Čtvrt milionu lidí v Minsku. Lukašenko se samopalem: Těžkooděnci, jste krasavci, vypořádejte se s nimi

24.08.2020 6:51

Sto tisíc až dvě stě padesát tisíc lidí se dnes sešlo na demonstraci proti zfalšovaným výsledkům běloruských prezidentských voleb v centru Minsku. Zatímco shromáždění lidé vyzývali ke svobodným volbám a tamního vůdce Alexandra Lukašenka nabádali k odchodu, on sám se na ně díval ze sedadla své helikoptéry s útočnou puškou vedle nohy. „Jste krasavci, vypořádáme se s nimi,“ pronesl ještě předtím k těžkooděncům.

VIDEO Čtvrt milionu lidí v Minsku. Lukašenko se samopalem: Těžkooděnci, jste krasavci, vypořádejte se s nimi
Foto: Repro YouTube Record Views
Popisek: Alexandr Lukašenko

Lidé na dnešní masivní demonstraci zaplnili jednu z hlavních tříd. Podle běloruského analytika Franaka Viačorky se v centru Minsku sešlo až 250 tisíc lidí.

Lidé kromě vyjádření nespokojenosti s falšováním tamních voleb kritizovali policejní brutalitu a za oběti násilných zásahů drželi minutu ticha.

V tlampačích se mělo ozývat varování, že se mají okamžitě rozejít, jinak bude použita síla, lidé však poklidně postávali nadále a rozešli se až po několika hodinách. Bezpečnostní složky se rozhodly nezasahovat.

Na adresu současné hlavy státu zazněla hesla jako „Odejdi!“ či „Tribunál!“.

Lukašenko je však zřejmě neslyšel, neboť si protesty v Minsku „vychutnával“ z výšky. Oděn do neprůstřelné vesty a s kalašnikovem bez zásobníku nastoupil do svého vrtulníku a davy pozoroval z bezpečného místa u okénka na palubě. Na jednom z videí pak nabádá pilota, aby se co nejvíce přiblížil právě k hlavní třídě s demonstranty.

Ještě předtím měl promlouvat k těžkooděncům, kterým společně s díky slíbil, že se „s nimi“ vypořádají.

Kromě plně ozbrojeného doprovodu se na videích objevuje i jeho patnáctiletý syn Nikolaj. I ten má neprůstřelnou vestu a nechybí mu ani dlouhá palná zbraň.

Kolem 20.45 se pak měla dát Lukašenkova helikoptéra znovu do pohybu. Server tut.by zveřejnil video, na němž odlétá od prezidentského paláce, zda byl Lukašenko na palubě, není známo.

Kromě Minsku se demonstrace konaly i v mnoha dalších běloruských městech, například v Brestu, Grodnu či Vitebsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…