VIDEO Odpor proti vojskům USA v bývalé zemi SSSR: Projeli, ale jde do tuhého

04.05.2016 8:18

I přes včerejší komplikace, které měli vojáci NATO při přejezdu hranic mezi Rumunskem a Moldavskem, již údajně započala vojenská cvičení pod názvem Dragon Pioneer, které se mají v zemi konat od 3. do 20. května. Cvičení se má zúčastnit 165 moldavských a 198 amerických vojáků. Obyvatelé země zůstávají rozděleni do dvou skupin; těch, kteří vystupují proti přítomnosti západních struktur na teritoriu jejich země, a těch, kteří se tomu nebrání, Američany vítají a přejí si členství v EU.

VIDEO Odpor proti vojskům USA v bývalé zemi SSSR: Projeli, ale jde do tuhého
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Anketa

Vadí vám Noční vlci?

7%
93%
hlasovalo: 29151 lidí

Včera brzy ráno političtí zástupci opoziční Strany socialistů republiky Moldávie zablokovali na moldavsko-rumunské hranici americký vojenský konvoj, který byl do Moldávie vyslán, aby tam provedl vojenská cvičení. Celý incident měl údajně trvat několik hodin. Lídr socialistů Igor Dodon se o situaci vyjádřil takto: „Měli jsme s nimi krátkou besedu, řekli jsme jim vše o tom, že Moldávie je neutrální zemí a většina obyvatel vystupuje proti vstoupení země do NATO.“

Anketa

Která osobnost brojící proti imigraci je pro vás nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 20542 lidí

Tímto protesty socialistů ovšem nekončí. Dodon se již obrátil na předsedu moldavské vlády s žádostí o to, aby nedopustil plánované rozmístění vojenské techniky NATO do centra Kišiněva k příležitosti oslav konce druhé světové války 9. května.

Podle posledního vyjádření ministerstva obrany Moldavska se plánuje organizace vojenské přehlídky, v rámci které bude všem zájemcům k nahlédnutí těžká technika a servírována „vojenská kaše“. Na náměstí má být k vidění 12 moldavských a 24 amerických vojenských jednotek, uvádí ruský interfax.

Předseda vlády Pavel Filip prohlásil, že organizace vojenské přehlídky je v kompetenci ministerstva obrany. Dodon se již nechal slyšet, že on a jeho strana udělají vše pro to, aby se přehlídka neuskutečnila.

Lehce odlišné informace o celém incidentu přináší Rádio Svobodná Evropa, které uvádí, že se sice socialisté pokusili zorganizovat protesty proti vjezdu vojáků NATO do země, ale vzhledem k tomu, že „se protestů nakonec zúčastnilo méně než tucet lidí, americké jednotky bez problému přejely hranici a pokračovaly ve své cestě“. Naopak se uvádí, že dokonce malá skupina příznivců západní vojenské aliance stála u hraničního přejezdu, kde vojáky vítala.

Moldavská vláda již od konce 90. let velmi aktivně spolupracovala s Evropskou unií a v roce 2009, kdy se k moci v zemi dostala koalice proevropských sil, výrazně vzrostla vzájemná obchodní bilance s EU. V posledních letech se ovšem nepodařilo provést některé potřebné reformy a vzájemná spolupráce byla podstatně oslabena. Podle kišiněvského nevládního Institutu pro veřejnou politiku se pro členství v EU v roce 2015 vyjádřilo 32 % respondentů. Naopak o užší spolupráci s Ruskem v rámci Euroasijského ekonomického svazu (EES) by stálo 50 % respondentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…