Válka každou chvíli! Číňané lákají mládež do armády tímto VIDEEM, na které zůstanete zírat

04.05.2016 9:05

Ve snaze přilákat do Čínské lidové osvobozenecké armády více zejména vzdělaných mladých lidí se armáda uchýlila k vytvoření prvního hiphopového videa plného úderných, mužných slok a záběrů moderní vojenské techniky, kterým se čínská armáda snaží mezi mládeží vzbudit dojem, že jejich armáda již není tak zastaralá a nudná jako kdysi, ale naopak se ve své dnešní formě podobá té americké, informují Asia Times.

Válka každou chvíli! Číňané lákají mládež do armády tímto VIDEEM, na které zůstanete zírat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přivítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na nádvoří Pražského hradu

Píseň, která ve videu doprovází záběry z bojů, vojenských cvičení a ukázky síly současné vojenské techniky Čínské lidové osvobozenecké armády, se nazývá „Vyhlášení bitvy“ (Battle Declaration) a svým obsahovým sdělením je zaměřena na válečná vítězství. Video bylo zveřejněno na armádních stránkách minulý čtvrtek. Jedná se o historický první hiphopové video, které čínská armáda vyprodukovala.

Anketa

Vadí vám Noční vlci?

7%
93%
hlasovalo: 29152 lidí

Nová marketingová strategie čínské armády nahrazuje předešlé armádní písně, které byly vždy doprovázeny orchestrem. Podle informací poskytnutých čínským státním deníkem China Daily byla slova nové písně vybírána velmi pečlivě; autoři totiž nechtěli, aby bylo její celkové vyznění příliš agresivní.

Za produkcí nové armádní muziky stojí snaha apelovat především na mladé lidi, kterým by se, na rozdíl od předešlých pokusů, tato hiphopová verze mohla zalíbit. „Slova této písně se nesnaží zastírat útočnost a touhu po boji,“ píší Asia Times.

Video začíná scénou, kde se mladý čínský voják dotýká své uniformy a nasazuje si čepici. Poté se objeví mužský hlas, který říká: „Na mysli vojáka je vždy nějaký nový úkol, nepřítel v jeho očích, odpovědnost na jeho ramenou a vášeň v jeho srdci. Válka může přijít v jakýkoli moment. Jsi na to připraven?“

Marketingový expert Čínské lidové armády Ťiao čínským médiím sdělil, že ČLA již není tou chabě vybavenou armádou, kterou mladí lidé vídají v televizních programech. Armáda prošla transformací a nyní je velmi mocnou silou podobně moderně vybavenou jako armáda Spojených států.

Čínská lidová osvobozenecká armáda je v současnosti s 2,3 miliony zaměstnanci největší armádou na světě a má možnost čerpat z druhého největšího rozpočtu, který dosahuje 146 miliard dolarů. Největší rozpočet má i nadále armáda Spojených států, 534 miliard dolarů.

Nové video bylo zveřejněno v rámci kampaně, jejímž cílem je vytvořit čínské armádě nový „kabát“ poté, co celá armáda prošla radikální přeměnou svých velících struktur s úmyslem posílit vedoucí úlohu Komunistické strany Číny v armádě. Bojeschopnost čínské armády byla zase posílena zavedením nových vojenských systémů.

Ve videu se objevila jen ta nejlepší čínská vojenská technika, včetně první čínské letadlové lodi Liao-ning, stíhačky J-11, tanku Typu-99a a balistické rakety DF-11. Objevují se i čínské satelity a vesmírná raketa, což nasvědčuje tomu, že „čínská armáda klade velký důraz na své vesmírné síly“, uvedl Ťiao. Dodal také, že to „hiphopové video by mohlo značně pomoci při náboru nových mladých sil do armády, zejména vzdělaných lidí, kteří jsou potřeba k tomu, aby veškerou moderní techniku ovládali“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…