Ve Sněmovně smlouva s USA, na ulici bouře: Ekonesmysly, žraní cvrčků, drahý plyn... Válka je vůl!

27.06.2023 17:22 | Reportáž

"Pokud nyní bude referendum, tak budete moci rozhodnout leda o barvě premiérovy kravaty," zavtipkoval místopředseda SPD Radim Fiala. Stalo se na demonstraci strany Svoboda a přímá demokracie (SPD) proti vojenským základnám USA v Česku, která se konala nedaleko Poslanecké sněmovny. Tam se totiž obranná smlouva dnes projednává. "Válka je vůl. A náš prezident? To je taky velký převlíkač kabátů," řekl nám třeba Michal, jeden z protestujících.

Ve Sněmovně smlouva s USA, na ulici bouře: Ekonesmysly, žraní cvrčků, drahý plyn... Válka je vůl!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti vojenským základnám USA v České republice, kterou pořádala SPD na Malostranském náměstí

"Vychází to z české pohádky o jezinkách. Když je pustíte na prstíček, chtějí víc. Pak prostrčí skrze dveře tři, nakonec celou ruku a nakonec zjistíte, že Smolíček pacholíček, což je alegorie naší vlasti, může dopadnout velmi špatně. Jsme hrdý a svobodný národ a máme na to se ubránit sami," prohlásil o obranné smlouvě s USA architekt Tomáš Kotas. Zúčastnil se dnešní demonstrace proti vojenským základnám USA v Česku, kterou na Malostranské náměstí v Praze svolala strana Svoboda a přímá demokracie (SPD). Dnes se totiž zmíněná smlouva začíná schvalovat v Poslanecké sněmovně.

Paskvil a kolaboranti

Architekt Kotas rozvinul s manželkou na demonstraci velkou americkou vlajku, kde byla uváděna data a země, v nichž Američané vojensky intervenovali. Třeba Jugoslávie, Afghánistán a tak dále. "Krví nasáklou US Army v naší vlasti nechceme," měli připsáno na vlajce. "Když si vezmete posledních sto let, tak se těch konfliktů odehrálo obrovské množství. Byly velmi kravavé a bylo v nich mnoho civilních i vojenských obětí. Necelá tisícovka amerických základen po světě o mnohém svědčí," doplnil s tím, že Česko by si mělo počínat jako podobný zhruba desetimilionový Izrael, který je schopen se léta kvalitně bránit proti jakékoliv agresi. "Máme na to, chce to jen chtít," zakončil.

ParlamentníListy.cz vyslechly dvě "efka" z SPD. Ještě před tím, než začal mluvit na pódiu, nám poslanec Jaroslav Foldyna sdělil: "Režimy, kterým teče do bot, potřebují zajistit sami sebe, takže vyjednají se svým ochráncem obrannou smlouvu. Ať to byli kolaboranti v roce 1938 anebo Jakeš a Biľak se Sovětským svazem na věčné časy. Tehdy se to neříkalo, teď už se to musí říkat, dojednali to s Ukrajincem Brežněvem. Dnešní kolaboranti, co posílají peníze českých daňových poplatníků do zahraničí, mají USA. Paní Černochová letěla do USA , aby nás tady američtí vojáci ochránili. Nevím, před čím. Jde o to, aby ochránili je samotné, protože se ve smlouvě objevuje, že by mohli zasahovat v případě vnitřních problémů. Ta smlouva je paskvil."

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Smlouva s USA ...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBabička , 27.06.2023 19:17:41
O takto závažné smlouvě by mělo rozhodnout referendum. Takto je to vlastně o nás bez nás. Myslím si, že většina národa tady žádné vojáky USA - ať to nazývají jak chtějí, stejně to je základna - nechce. Slíbil to i Havel, že na území ČR už cizí vojsko nebude. Čert aby vzal celé NATO, které vlastně řídí USA, a i členství v EU!!

|  8 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…