Velká demolice v Lotyšsku. K zemi mají jít všechny sovětské památníky v zemi

02.07.2022 21:20

Lotyško chystá velkou demoliční akci. K zemi má v pobaltské republice jít celkem téměř tři sta památníků ze sovětské doby. Včetně obřího pomníku sovětským vojákům v Rize, připomínajícím její osvobození za druhé světové války.

Velká demolice v Lotyšsku. K zemi mají jít všechny sovětské památníky v zemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Riga, hlavní město Lotyšska. Po tvrdém lockdownu v podzimním hávu

Očekává se, že gesto podráždí nejen Moskvu, ale také početnou ruskojazyčnou menšinu v zemi. Právě kvůli ní doposud v Lotyšsku probíhala „desovětizace“ výrazně méně horlivě, než v Litvě nebo Estonsku.

Nyní místní historici vypracovali seznam sovětských památníků a během následujících čtyř měsíců mají jít k zemi prakticky všechny.

Nejkontroverznějším a současně největším je památník v Rize, umístěný v Parku vítězství. Jeho odstranění bude velkou výzvou i technicky, 79 metrů vysoký monument z roku 1985 má mít základy hluboké desítky metrů.

Pro řadu Lotyšů je symbolem časů nesvobody. V roce 1997 se jej zástupci místní krajní pravice pokusili odstřelit tajně sami a při explozi dva lidé přišli o život.

Proti velkému zátahu, který umožnilo květnové vypovězení příslušných článků smlouvy mezi Lotyšskem a Ruskem, se očekává odpor místní ruskojazyčné menšiny.

Ta v Lotyšsku čítá více než třetinu obyvatelstva a žije víceméně v paralelním světě s vlastními školami, médii i politickými stranami. Většina z ní podle průzkumů válku na Ukrajině odmítá, ale ruský prezident Putin mezi nimi stále má velkou podporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…