Kde a co. Jakými zbraněmi. Co bude dál. Přesně o řežbě na Ukrajině

24.02.2022 9:04 | On-line

Ruský prezident Vladimír Putin vyslal vojáky na Ukrajinu a zahájil operaci na Donbasu. Začala válka. Útočilo se na letiště, radarová zařízení, spojovací uzly, vojenské sklady a velicí centra. ParlamentníListy.cz nabízejí chronologický souhrn událostí prvního dne ukrajinské války. Situaci sleduje analytik Štěpán Kotrba.

Kde a co. Jakými zbraněmi. Co bude dál. Přesně o řežbě na Ukrajině
Foto: Repro Twitter
Popisek: Charkov - 24.2.2022

21. února oznámil Vladimir Putin uznání nezávislosti „DPR“ a „LPR“ a nařídil oficiálně poslat ruskou armádu na jejích území, aby „udržela mír“ na území republik. Většina analytiků předpokládala, že operace proběhne na omezeném teritoriu republik a rozšíří se maximálně o předpolí pro zajištění prostoru kvůli možné dělostřelecké palbě přes hranici.

Stejně, jako tomu bylo v Jižní Osetii. Putin ale rozhodl o demonstrativním použití síly k „demilitarizaci" celé Ukrajiny. Začal útok přesnými balistickými střelami a střelami s plochou dráhou letu na vojenské řídící spojovací uzly a strategické objekty na celém území Ukrajiny. Cílem je ovládnout vzdušný prostor a omezit možnosti obrany před plošnou pozemní vojenskou operací.

Kronika dne

  • 22. února Rada Ruské federace jednomyslně povolila použití ruských ozbrojených sil v zahraničí. Ukrajinské ministerstvo zahraničí navrhlo přerušit diplomatické styky s Ruskou federací. Ukrajina a světové společenství odsoudily rozhodnutí Kremlu a Spojené státy, Velká Británie, Německo a Evropská unie oznámily první sankce v reakci na ruské porušení mezinárodního práva.

  • 24. února 05:00 Začaly raketové útoky na vojenské objekty po celé Ukrajině. Hlášeno zahájení vyloďovací operace sil Černomořské flotily v Azovském moři a v Oděse. Boje na hranicích území Běloruska se staly jedním z odrazových můstků pro ruský útok.

  • 05:20 V Kyjevu, Charkově, Oděse jsou slyšet výbuchy. V Kyjevě jsou hlášeny výbuchy poblíž letiště Borispol, v Charkově - v oblasti stanice metra Studencheskaya, v oblasti Saltovka.

  • 05:30 Letiště Zhuliany zrušilo lety.

  • 05:35 Lety civilních letadel nad Ukrajinou v hranicích letových informačních oblastí Kyjev, Dněprovskij, Lvov, Oděsa, Simferopol a Kyjevská letová informační oblast jsou omezené z důvodu potenciální hrozby pro civilní letectví.

  • 06:30 Dělostřelecké útoky na hranici, Rusko útočí na letiště v Borispolu, Ozerném, Kulbakinu, Čugujevě, Kramatorsku, Černobajevce a také na vojenské objekty a skladiště Ozbrojených sil Ukrajiny.

  • 06:35 Tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksiy Danilov řekl, že prezident Volodymyr Zelenskyj urychleně svolává Radu národní bezpečnosti a obrany.

  • 06:38 Ukrajina uzavírá vzdušný prostor.

  • 06:43 Na Ukrajině je zavedeno stanné právo. Nejvyšší rada podpořila zavedení stanného práva na Ukrajině 300 hlasy.

  • 07:30 V Luhanské oblasti vyhlášena všeobecná evakuace, v Čerkaské oblasti částečná evakuace.

  • 07:30 Pohraničníci hlásí útok ruských jednotek na ukrajinskou hranici z Běloruska.

  • 07:41 Kyjevské metro funguje jako obvykle.

  • 08:04 MHD v Kyjevě je zdarma.

  • 08:15 V Luganské oblasti obsadila ruská armáda dvě vesnice, v Lucku byla vyhozena do povětří televizní věž.

  • 08:45 Z Krymu se přesouvá ruská vojenská technika.

  • 09:10 Došlo k zastavení vlakové dopravy v Charkově.

  • 09:11   Lidové milice LPR: Ukrajinská armáda podél celé linie kontaktu houfně odmítá uposlechnout rozkazy a opouští své pozice, uvedly Lidové milice LPR. V Doněcku hlásili, že vedli úspěšné útočné operace v oblasti Nikolajevky, ozbrojené síly Ukrajiny utrpěly ztráty a pozice opustily. Ruské ministerstvo obrany zdůraznilo, že nepůsobí žádné údery na civilní cíle na území Ukrajiny, pouze na vojenskou infrastrukturu, nic neohrožuje civilní obyvatelstvo.

  • 09:12 Ukrajinská armáda žádá o otevření humanitárních koridorů, říká oficiální představitel Lidových milicí DLR Eduard Basurin. „Jsou připraveni složit zbraně, přejít na naši stranu a zůstat naživu," řekl ve vysílání Rossija 24.

  • 09:13 V LPR řekli, že převzali kontrolu nad osadou Lopaskino.

  • 09:12 Velitelství operace Společných sil Ukrajiny na Donbasu je prakticky zničeno, řekl šéf DLR Denis Pušilin. „Na celé linii dotyku lze konstatovat, že na území DLR prakticky neprobíhají žádné údery, nepřátelská palebná stanoviště jsou potlačována." V německém Tagesspiegel je rozhovor s německým ministrem financí Christianem Lindnerem, ve kterém rozptýlí růžové naděje, že Moskvu lze vydírat možností spuštění Nord Stream 2. Lindner v článku „Co se stane, když Putin zavře plynový kohout?" bez jakýchkoliv pochybností poukazuje na to, že ekonomika Německa a Evropské unie jako celku – pokud budou zastaveny dodávky plynu z Ruska – nevyhnutelně zkolabuje.

  • 09:01 Ukrajina se zcela odpojila od ruských a běloruských energetických systémů.

  • 09:23 Telegram se zhroutil.

  • 09:20 Národní banka Ukrajiny zavedla omezení na devizovém trhu podle stanného práva

Vojenská pomoc: USA a jejich spojenci se poučili z afghánské války a pomoc Ukrajině podřídili strategii známé z filmu Soukromá válka pana Wilsona s Tomem Hanksem a Julií Robertsovou.

Ze Spojených států dorazilo na Ukrajinu více než deset letadel, která zahrnovala několik stovek přenosných protitankových raketových kompletů středního dosahu FGM-148 Javelin s raketami země-země a munice M141 Bunker Defeat nebo SMAW-D jednorázové granátomety. Podle CNN je Bidenova administrativa po jednání s Ruskem pesimistická a uvažuje o poskytnutí dalších zbraní Ukrajině.

Pobaltští ministři obrany učinili v lednu společné prohlášení o pomoci Ukrajině. Ukrajina obdrží přenosné protitankové raketové komplety středního dosahu FGM-148 Javelin s raketami země-země z Estonska a přenosné systémy protivzdušné obrany Stinger s raketami země-vzduch z Litvy a Lotyšska.

Ukrajina obdržela dávku pomoci od Spojeného království, včetně britsko-švédských protitankových raketových systémů krátkého doletu NLAW.

Polsko oznámilo, že je připraveno převézt na Ukrajinu munici, přenosné systémy protivzdušné obrany Grom a různé typy dronů.

O vojenské pomoci Ukrajině uvažují také Nizozemsko, Kanada a Česká republika.

MANPADS Stinger je schopen zasáhnout nízko letící vzdušné cíle: letadla, včetně nadzvukových letadel, a vrtulníky. Stejně jako systémy Javelin funguje Stinger na principu „vystřel a zapomeň“ – operátor nemusí korigovat let střely, protože cíl sleduje sám.

Informace v tomto článku budou přibývat průběžně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Štěpán Kotrba

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …