Velvyslanec Drulák končí v Paříži. Babiš chce člověka, který najde cestu k Macronovi

29.06.2018 16:45

Je stále jasnější, že někdejší spolupracovník exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) Petr Drulák to má jako velvyslanec ve Francii spočítané. Server Lidovky.cz napsal, že by ho mohl nahradit bývalý spolupracovník prezidenta Miloše Zemana Radek Augustin. Jenže server Aktálně.cz přišel ještě s jednou možností. Novým velvyslancem ve Francii by se mohl stát člověk nakloněný premiérovi Andreji Babišovi. A dostane od něj jeden důležitý úkol.

Velvyslanec Drulák končí v Paříži. Babiš chce člověka, který najde cestu k Macronovi
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) hodně stojí o lepší vztahy s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Dosavadní český velvyslanec v této zemi Petr Drulák však nedokázal vztahy českého premiéra Andreje Babiše a francouzského prezidenta zlepšit. Macron měl např. přijet do Česka, jenže Macron návštěvu nakonec odvolal. Údajně kvůli tomu, že si chtěl počkat, zda Andrej Babiš dokáže sestavit vládu, která získá důvěru české Sněmovny.

Druláka má proto na postu velvyslance vystřídat Michel Fleischmann, dosavadní šéf mediálního domu Lagardére Active ČR, který prý Francii považuje za svůj nový domov. Ten se k tomu nechtěl vyjadřovat. Žádnou oficiální nabídku prý zatím nedostal. Sluší se připomenout, že diplomatická tradice velí posečkat s oznámením nominace nového velvyslance až do doby, kdy ho akceptuje hostitelská země. Pokud ho akceptuje.

„Francie je pro mne druhý domov, druhá vlast. Přijala mě neskutečně hezkým způsobem a dala mi šanci pracovat a naučit se rozhlasové řemeslo. A to jsem potom mohl využít, dokonce za francouzské investice, v České republice. Ve Francii jsem doma stejně jako v Čechách,“ řekl Fleischmann agentuře ČTK, když v roce 2018 přebíral nejvyšší francouzské vyznamenání, Řád čestné legie.

Pokud se Fleischmann skutečně stane velvyslancem, bude mít prý skutečně za úkol dostat Babiše blíž k Macronovi. „Pan premiér si přeje vyměnit pana velvyslance Druláka. Novým velvyslancem v Paříži by měl být Michel Fleischmann. Musíme najít cestu k Macronovi. Máme vyjednaný akční plán, ale kvůli problémům EU se nám Francie trochu vzdálila,“ řekl jeden z předních vysoce postavených úředníků Černínského paláce, který nechtěl být jmenován.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…