Vláda nemá žádný plán, utrácí a neví, kde na to brát

08.09.2020 9:00

Vládní rozpočtová politika čím dál více připomíná horskou dráhu. Plánovaný deficit neustále rostl, až dosáhl rekordu na 500 miliardách korun. A když už dospěl této výše, vláda záhy zrušila tzv. superhrubou mzdu. Lidem tím sice sníží daně, zároveň ale státní kasa přijde každoročně o desítky miliard. Ministryně Schillerová se pak nedávno přiznala, že nemá plán, jak takový výpadek příjmů nahradí.

Vláda nemá žádný plán, utrácí a neví, kde na to brát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

K hrozbě velkého deficitu se před několika měsíci vyjádřil i premiér Andrej Babiš, když řekl: „Budeme investovat, lidem rozhodně nechceme brát peníze.“ Nyní se však ukazuje, že rekordní zadlužení nemíří do investic, ale slouží převážně na pokrytí mimořádných výdajů státu. Mezi ně se řadí i „rouškovné“ pro tři miliony seniorů a další výdaje, které opozice kritizuje jako nekoncepční. Právě příspěvek 5000 korun pro všechny penzisty se stal předmětem zásadních sporů. Opozice obviňuje vládu, že se snaží si za tyto prostředky „nakoupit“ hlasy před blížícími se krajskými a senátními volbami. A příkladů nepromyšleného rozdávání se najde víc.

Anketa

Je dobře, že Zeman nebude zvát Vystrčila na setkání ústavních činitelů?

86%
14%
hlasovalo: 20478 lidí

Zásadní reakci na vládní hospodaření a zrušení superhrubé mzdy vyslovil guvernér české národní banky Jiří Rusnok. „Rozdat 74 miliard v době, kdy víme, že naše rozpočty jsou a budou napjaté, je docela hazard,“ řekl v Otázkách Václava Moravce. „Jsou to zbytečně vyhozené desítky miliard korun. Do nekonečna budeme mít deficit 100 miliard korun,“ dodal bývalý premiér a ministr financí.

Jak zalepit díry

Divoká jízda státních financí proto potřebuje nové palivo. To hledá ministryně financí Schillerová, kde může. Proto zvažuje prudké zvýšení daně na zahřívaný tabák, návrh poslance Volného (ANO) bude už tuto středu projednávat sněmovní rozpočtový výbor. Zdanění náplní do tzv. nových tabákových výrobků má nově dosáhnout až 75 – 80 procent daní, které nyní platí pro cigarety.  
 
Je zřejmé, že zvyšování daní dochází vždy, když vládě dojdou peníze. Ještě v dubnu 2020, když schodek rozpočtu měl dosáhnout „pouze“ 300 miliard, zvyšování daní Alena Schillerová odmítala. „Rozhodně nic takového neplánujeme,“ uvedla 20. 4. po jednání vlády.

Celá myšlenka na vyšší daň je problematická hned dvakrát. Zaprvé, zvýšení daní může vést k dalšímu zdražování. Lidé, kteří jsou zasaženi neustálou přítomností nemoci COVID-19, ekonomickými potížemi a vládními restrikcemi, asi nepřijmou další daně příliš pozitivně. Zvlášť, když vidí, jak stát se svěřenými prostředky často nepromyšleně nakládá. A za druhé, celý plán je v rozporu se sliby a závazky vlády v oblasti boje proti kouření.

Anketa

Jsme zadlužení a příspěvek 5 tisíc Kč pro důchodce si nemůžeme dovolit, řekla předsedkyně TOP 09 Pekarová. Má pravdu?

13%
87%
hlasovalo: 17510 lidí

Vládní koncepce jde stranou

Původní vládní návrh na zvýšení spotřební daně u tabáku počítal s takzvanou daňovou diferenciací. Jednoduše řečeno, zahřívaný tabák vypouští daleko méně škodlivých látek, má doposud daně nastavené mírněji. Vláda už ve svém programovém prohlášení slíbila, že chce v otázce kouření prosazovat snižování škodlivosti. Premiér Babiš nadto poměrně nedávno veřejně deklaroval svůj zájem bojovat proti rakovině, kde kouření hraje zásadní roli. Odklon kuřáků od cigaret k lepším alternativám mu hraje do karet. Ministryně Schillerová to však nyní může svou zbrklou daňovou politikou ohrozit.

Původní vládní návrh představuje rozumný kompromis mezi daňovým výnosem a snahou zachovat lidem alternativu kouření. Myšlenka ministryně Schillerové a poslance Volného na výrazné zvýšení daně a z toho plynoucí zahřívaného tabáku může vést k návratu některých uživatelů zpět ke kouření. Tento záměr podlamuje dosavadní kroky vlády, která má omezování kouření jako jeden ze svých hlavních zdravotních cílů.

„Objevují se hlasy – zahřívaný tabák začíná být oblíbený, zdaňte ho víc! Takový přístup ale není koncepční a popírá nastavenou politiku zdanění tabáku, a hned ze dvou důvodů. Zaprvé, právě přechod konvenčních kuřáků k zahřívanému tabáku, prezentovaný jako žádoucí, by tímto trendem mohl být narušen... A za druhé, je smysluplné postavit čínskou zeď mezi spalováním tabáku a ostatními, podle všech dostupných informací méně škodlivými způsoby konzumace nikotinu,“ uvedl Martin Pánek na serveru Neviditelný pes.

Konkurenční boj

Je velkou otázkou, kde se myšlenka zdanit zahřívaný tabák vůbec vzala. Jeho uživatelů není mnoho a výnos z daně nebude zásadní – zejména tváří v tvář rostoucím státním dluhům. A když je jasné, že tím vláda jde proti svým cílům v oblasti zmírňování škod způsobených kouřením, nabízí se tato otázka o to intenzivněji.

Jedním možným vysvětlením je otázka konkurenčního boje. Je totiž možné, že se ministryně a poslanci stali předmětem zájmu lobby některých tabákových firem, které nepřestávají lobbovat za klasické papírové cigarety. Právě „cigaretová lobby“ totiž nelibě nese to, že zájem  o výrobky se zahřívaným tabákem postupně roste.

Hlasování o zvýšení spotřební daně na zahřívaný tabák proběhne pravděpodobně na zářijové schůzi poslanecké sněmovně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…