Vláda rozhodne, zda bude nutné dokládat původ majetku

22.07.2012 9:14

Návrh zákona z dílny Věcí veřejných zadává povinnost pro fyzické a právnické osoby podat za určitých okolností "přiznání k registrovanému majetku". A prokázat tak, že majetek pořídily ze zdaněných prostředků. Ve středu návrh projedná vláda.

Vláda rozhodne, zda bude nutné dokládat původ majetku
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Petr Nečas

Návrh zákona dále stanovuje podmínky, na základě kterých mohou orgány veřejné správy vyzvat osoby k podání přiznání, postup při sestavování a podávání přiznání a též rámcově vymezuje jeho obsah, sankce při nesplnění povinností a postup při rozhodování o odebrání registrovaného majetku z důvodu jeho nabytí z nezdaněných či jinak nelegálních příjmů.

Šlo by o přestupek

Za takzvaný registrovaný majetek zákon považuje nemovitosti, byty a nebytové prostory, movitý majetek, podíly na obchodních společnostech, účast v družstvech, cenné papíry, peněžní prostředky v hotovosti bez ohledu na měnu, vklady v bankách a v pobočkách zahraničních bank bez ohledu na měnu a vklady v bankách se sídlem v zahraničí, jiná majetková práva a jiné majetkové hodnoty. Je-li tento majetek umístěn mimo území České republiky, považuje se pro účely tohoto zákona také za registrovaný. Zákon si tak klade ambici dosáhnout i na prostředky v takzvaných daňových rájích.

Povinnost podat přiznání bez zvláštní výzvy správce daně by pak měli ti, kteří si pořídili v jednom kalendářním roce nemovitý majetek za více než 20 milionů korun nebo jiný druh registrovaného majetku za více než pět milionů korun. Přiznání by přitom bylo nutné podat nejpozději do 31. března následujícího roku.

Správce daně by naopak mohl vyzvat k podání přiznání, jestliže zjistí z evidence či na podnět třetí osoby, že povinná osoba nabyla majetek, u něhož existuje důvodné podezření, že nebyl nabytý ze zdaněných prostředků. Rovněž tak i v případě, že pořizovací cena přesáhla výši zdaněných prostředků nejméně o 500 tisíc korun nebo obdrží-li podnět státního zástupce.

Následné řízení k prokázání nabytí majetku by pak muselo být ukončené nejpozději do tří měsíců od jeho zahájení. Neprokáže-li povinná osoba nabytí vlastnictví k registrovanému majetku ze zdaněných prostředků nebo nepodá-li ani na výzvu správce daně přiznání, považuje se registrovaný majetek pořízený za částku, u které nebylo prokázáno nabytí vlastnictví ze zdaněných prostředků, za nabytý nelegálně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…