Volby rozhodne malá strana. Která – to odhalil Jindřich Šídlo

09.07.2021 18:50

Známý politický komentátor a novinář Jindřich Šídlo byl hostem v DVTV. Tématem byly, jak jinak, nadcházející volby. Volby prý nikdy nedopadnou tak, jak říkají průzkumy. Pirátům se dle něj zadrhnul řetěz a mají velký problém. Osloví seniory? O vládě by mohla údajně nakonec rozhodnout druhá liga politických stran. Řeč byla třeba o Trikolóře nebo Přísaze Roberta Šlachty. Sociální demokraté by měli mít obavy, říká.

Volby rozhodne malá strana. Která – to odhalil Jindřich Šídlo
Foto: Repro ČT24
Popisek: Šéfreportér SeznamZpráv Jindřich Šídlo

Podle posledních čtyř volebních průzkumů to vypadá, že hnutí ANO a koalice PirSTAN a Spolu jsou na tom, co se týká volebních preferencí, velice podobně. Co si o tom myslí Jindřich Šídlo? Jak jsou průzkumy vypovídající? „Historie nás učí, že volby nikdy nedopadnou tak, jak ukazují průzkumy měsíc před nimi,“ prohlásil novinář a dodal: „Každé ty volby nás vždycky něčím překvapí.“

Nicméně průzkumy by nás podle Šídla zajímat měly, protože ukazují trendy. Nyní to prý vypadá, že trend, který říkal, že koalice Pirátů se Starosty předstihla hnutí ANO, se zastavil. „Pirátům se Starosty, jak to tak vypadá, trochu spadnul řetěz, ale je třeba říct, že volby se budou rozhodovat jako vždycky 14 dní před volbami,“ řekl komentátor.

I přes to ale prý už máme jasno, kdo se po následujících volbách podívá do Sněmovny. „O těch třech máme jasno. To jsou ti tři favoriti, kteří se utkají o to vítězství. Pak tam bude zcela nepochybně SPD a pak začíná to ještě zajímavější a to je druhá liga, která může rozhodnout o sestavení vlády. To jak s tím zamíchají komunisté, sociální demokraté, Přísaha a případně ještě Trikolóra, to bude klíčové.“

Andrej Babiš by měl podle Šídla radost, pokud by se Robert Šlachta a jeho politický projekt Přísaha dostal do Parlamentu. „Ta Šlachtova kampaň je z hlediska témat i střihu velmi podobná té, kterou dělalo hnutí ANO. Já tím nechci říct, že Robert Šlachta je nutně béčko hnutí ANO, myslím, že to je složitější. Robert Šlachta se ale může stát nakonec tím, kdo rozhodne, kdo bude vládnout. ODS a TOP 09 na něj nemají moc dobré vzpomínky, ale ta politická realita je třeba donutí se s ním smířit,“ usmíval se Šídlo s tím, že Přísaha mu připadá spíše jako politický odbor policejního útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Šlachta údajně přebírá voliče nejen hnutí ANO, ale také Pirátům. Jde prý také o protestní hnutí. „Je sice divné, že proti vývoji posledních 30 let protestuje vrcholný představitel policie, ale ano, jde o protestní stranu,“ řekl Šídlo.

A co ostatní strany? Jak vidí věhlasný politický komentátor šance například sociálních demokratů? „ČSSD je na trajektorii do bezvýznamna, já nechci říkat, jak ty volby dopadnou, ale sociální demokraté by měli mít nahnáno. Proč by někdo volil je, když může volit hnutí ANO, které splňuje nároky levicových voličů?“ prohlásil Šídlo. Přičemž podobný problém mají dle něj i komunisté.

Premiér Andrej Babiš se v nedávné době nechal slyšet, že Pirátská strana je hrozbou pro Českou republiku. Podle premiéra chtějí například ve velkém přijímat migranty po vzoru Německa nebo zásadně zdaňovat nemovitosti. Jak si vysvětluje novinář postupný pokles volebních preferencí pro pirátskou koalici? Piráti podle Šídla nemají silné téma. „Skutečně jako by jim v kampani spadnul řetěz. Ta jejich kampaň je chvílemi pitomá, chvílemi bezradná a nemá jasné sdělení. Budou mít co dělat, aby se vzpamatovali. Oni to vědí a teď zkoušejí mířit třeba i na seniory,“ popisoval komentátor.

Tématem voleb podle něj bude mimo jiné otázka migrace a suverenity České republiky. Téma migrace v roce 2021 považuje Šídlo dle svých slov za legrační. „Andrej Babiš a jeho lidé umí dobře číst volební průzkumy. Migrace funguje, protože jinak by to neříkal. Andrej Babiš vlastně nemá žádné své názory. On si nic o světě nemyslí a říká to, co považuje za nejužitečnější,“ domnívá se novinář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…