Volič rozhodl. Kancléř Kurz si nenechá radit od Němců a Francouzů

30.09.2019 16:10

Předseda lidovců Sebastian Kurz v nedělních předčasných volbách dosáhl velkého vítězství a bez účasti lidovců se v podstatě nepodaří sestavit žádnou stabilnější funkční vládu. Server listu Kronen Zeitung už spočítal, že bez Kurze vláda nevznikne. Další otázka prý ovšem je, na čí stranu se Kurz nakonec přikloní. Německá televize ZDF chtěla od Kurze slyšet podrobnosti. A vítěz voleb odpověděl následovně...

Volič rozhodl. Kancléř Kurz si nenechá radit od Němců a Francouzů
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Podle rakouského listu Kronen Zeitung  je jasné, že bez lidovců Sebastiana Kurze vláda nevznikne. Otázkou však je, koho si nakonec vybere.

Anketa

Chcete, aby Xaver Veselý dohlížel na ČT z pozice člena Rady ČT?

95%
5%
hlasovalo: 20064 lidí

Na dotaz německé televize ZDF prohlásil, že si v tuto chvíli nechce uzavírat vyjednávací prostor, takže je připraven debatovat se všemi stranami, které se dostaly do rakouského parlamentu.

„Se sociálními demokraty jsme měli historicky dobré vztahy,“ poznamenal s odkazem na desítky let fungující vládní koalice lidovců a sociálních demokratů.

Odmítl také předem vyloučit jednání s rakouskými Svobodnými. Moderátor ZDF se Kurze zeptal, zda by mu nevadilo jít do koalice s krajně pravicovými Svobodnými, když v Německu a ve Francii se s podobnými stranami koalice neuzavírají. Kurz odvětil, že se neohlíží na to, jak to dělají v zahraničí. „O složení parlamentu rozhodli rakouští voliči a voličky,“ zdůraznil s tím, že hodlá respektovat jejich vůli a nebude svůj kabinet sestavovat podle toho, jak by to dělali v zahraničí, nebo jak by si to přáli komentátoři.

Zdůraznil, že mu jde o to, aby v Rakousku vznikla silná a stabilní vláda, která bude určovat budoucnost země v příštích letech podle přání voličů.

List Kronen Zeitung k tomu dodal, že Rakousko potřebuje stabilní vládu, aby řešila problémy zpomalující se ekonomiky a stále dražšího bydlení.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…