Vyjednavače koalice čeká jednání o rozpočtu, daních a škrtech

18.07.2011 6:45

Vyjednavače ODS, TOP 09 a Věcí veřejných čeká v pondělí další nelehké jednání - kvůli rozpočtu, daním a škrtům. K9 by se měla sejít a zabývat se tím, jak by Česko mohlo v příštím roce snížit schodek rozpočtu o 30 miliard korun na plánovaný deficit 3,5 procenta HDP.

Vyjednavače koalice čeká jednání o rozpočtu, daních a škrtech

Premiér Petr Nečas se zmínil o zvýšení daně z přidané hodnoty na 19 procent. Ministr financí Miroslav Kalousek navrhuje razantní škrty v jednotlivých resortech. A nejmenší vládní strana VV obojí zatím odmítá. 

Kalousek chce vládě předložit rozpočet se schodkem 105 miliard, tedy 3,5 procenta HDP. Podle něj se toho dá dosáhnout zvýšením daní, snížením dávek či škrty v jednotlivých resortech. Použít se prý musí všechny tři cesty.

Vládní strany se dohodly na tom, že se v příštím roce zvedne nižší sazba DPH na 14 procent a v roce 2013 se sazby sjednotí na 17,5 procenta. Nyní se ministr financí a premiér zmínili o 19 procentech. Léky, knihy a tisk by měly DPH nižší. Kalousek plánuje pak i výrazné osekání peněz pro jednotlivá ministerstva. Podle dostupných informací by se to nejvíc mohlo dotknout školství a dopravy, které vedou ministři VV.

Nejmenší vládní strana má k tomu zásadní výhrady. Je i proti zvýšení DPH na 19 procent. Klonila by se k progresivnímu zdanění a ke zvednutí daní firmám.

Čtěte:

Nečas: DPH by se mohlo zvýšit na 19 procent

Zvýšení DPH na 19 procent? Podle Babáka podpásovka

Kalousek je nekompromisní. Schodek 105 miliard. Bez diskuse

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…