Významná debata o veřejnoprávních médiích: Tolik lží přebíraných v ČT jsem ještě neviděl. Přitom to někdo jen špatně přeložil

11.12.2015 21:16 | Zprávy

JINÝMA OČIMA Především na Českou televizi mířila kritika na konferenci o perspektivě veřejnoprávních médií, která se konala pod záštitou první náměstkyně ministra kultury Kateřiny Kalistové. Došlo na omezenou moc mediálních rad, spoustu lží a nepravdivých tvrzení o dění na Ukrajině, propagandu, směšný program, pochlebování všemu z Evropské unie, ale také na to, že mladou generaci veřejnoprávní média vůbec nezajímají.

Významná debata o veřejnoprávních médiích: Tolik lží přebíraných v ČT jsem ještě neviděl. Přitom to někdo jen špatně přeložil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Na půdě Ministerstva kultury a pod záštitou první náměstkyně ministra Kateřiny Kalistové se uskutečnila konference pod názvem Perspektivy veřejnoprávních médií za účasti zástupců politické i odborné obce. Obojí zmíněné v sobě spojuje Martin Komárek, dlouholetý komentátor a nyní poslanec za hnutí ANO i předseda sněmovního volebního výboru, jenž má v gesci i sdělovací prostředky. „Máme mediální zákony, které dávají neomezenou moc generálním ředitelům veřejnoprávních médií, ale velmi omezenou moc mediálním radám je kontrolovat,“ uvedl ve svém vystoupení Martin Komárek, ale hned doplnil, že je zcela pro to, aby veřejnoprávní média měla absolutní svobodu tvorby obsahu.

„Veřejnoprávní média jsou díky našim koncesionářským poplatkům bohatá, ať si říkají, co si říkají. A je to dobře. Ale na druhou stranu jsou v nich veřejné peníze a jejich vynakládání by se mělo kontrolovat. Veřejnoprávní média by měla být jako skleněné domy, měli bychom vědět, co se děje s každou korunou, kterou tam dáváme. To teď nevíme, protože mediální rady nyní mají kontrolní možnosti velmi omezené. To není nic proti těm médiím, ale je třeba mít na paměti, že hospodaří s našimi penězi,“ poznamenal Martin Komárek s tím, že podle jeho názoru by členy mediálních rad neměli volit politici, ale své zástupce do rad by měly vysílat respektované společenské organizace.

Mediální prostor je ohrožen koncentrací moci

Bývalý novinář a tiskový mluvčí, nyní místopředseda ODS a starosta obce Líbeznice Martin Kupka upozornil na to, že se proměňuje česká mediální scéna. „Jedna věc se proměňuje v návaznosti na politickou situaci, a to odklon od standardní politické soutěže názorů, vizí, idejí a konceptů a příklon spíše k válce marketingových hesel. To, co se objevilo nově, je faktická koncentrace ekonomické, politické a mediální moci. Jsme reálně svědky toho, že se mediální prostor tímto fenoménem minimálně komplikuje a znejisťuje. Ta hrozba je zosobněna ve jménu Andreje Babiše,“ konstatoval Martin Kupka a přidal konkrétní příklad možného vlivu předsedy hnutí ANO na veřejnoprávní média.

„Bude mít Andrej Babiš jako vlastník Rádia Impuls zájem na tom, aby se rozšiřovala posluchačská obec Radiožurnálu? Nepochybně nebude. Bude mít zájem na tom, aby se rozšiřoval prostor pro standardní politickou diskusi? To také nepochybně nebude. Bude mít zájem na tom, aby posluchačská obec Radiožurnálu slábla ve prospěch jeho vlastního média. To je přirozené a je nutné to vidět v mediální diskusi, která se odehrává. A proto nabádám k opatrnosti vůči návrhům hnutí ANO, protože se pod pozlátkem páchání dobra může skrývat jenom pragmatická úvaha nahrát tomu, kdo v mediálním prostoru má svoje osobní komerční zájmy. To není možné zastírat a je nezbytné se o tom bavit. Nemyslím si, že by ten vliv byl vždy přímý, ale nepochybně se v tom prostoru odehrává,“ prohlásil Martin Kupka.

Mluví se jen o Babišovi, na Bakalu a Schwarzenberga se zapomíná

Vysokoškolský pedagog a mediální expert Petr Žantovský, který konferenci moderoval, poté podotkl, že místopředseda ODS zapomněl na dvě docela důležité věci. „Opravdu se nechci stavět do role advokáta Andreje Babiše, ale on není jediný. Je tady nějaký pan Karel Schwarzenberg, nějaký pan Zdeněk Bakala, jsou tady nějací vlastníci týdeníku Respekt a vydavatelství Economia, což jsou také média, která utvářejí veřejné mínění. Je třeba nesporné, že pan Schwarzenberg, donedávna předseda, dnes čestný předseda, jedné politické strany, prosazoval své zájmy v médiích, kam si dosazoval sobě blízké lidi. To jen abychom věděli a byli spravedliví,“ vyzval Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…