Z Bruselu mě už začali vydírat. Fico odhalil a udeřil zpět

03.10.2023 9:44 | Monitoring

Vítěz slovenských voleb a předseda strany SMER – Sociální demokracie Robert Fico uhodil na levicové politiky v Evropském parlamentu. Místo blahopřání prý přišlo ze strany evropských socialistů vydírání. Fico však dal najevo, že se vydírat nehodlá a vyrukoval s ostrou odpovědí. Tady je…

Z Bruselu mě už začali vydírat. Fico odhalil a udeřil zpět
Foto: Screen FB Roberta Fica
Popisek: Robert Fico

Robert Fico se svou stranou SMER jasně vyhrál volby do Národní rady Slovenské republiky, když získal takřka 23 procent hlasů. Jeho největší konkurenti ze strany Progresívne Slovensko získali takřka 18 procent. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, o které někteří členové SMERU, např. poslanec Luboš Blaha, hovoří jako o „americké ku*vě“, vítězi voleb pogratulovala a už dala najevo, že Fico dostane dva týdny času na vyjednávání o nové vládě.

Z Evropského parlamentu prý však místo gratulace přišlo vydírání.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36091 lidí

„SMER – slovenská sociální demokracie je už téměř dvacet let součástí Evropských socialistů (PES). Levice skoro všude v Evropě prohrává, a proto by vítězství skutečné levicové strany v parlamentních volbách v jedné z členských zemí EU mělo být přirozeně přivítáno. Namísto blahopřání však dnes SMER dostal vydírací vzkaz. Od předsedy strany Evropských socialistů a bývalého švédského premiéra Stefana Löfvena. Prý jestli bude SMER i ve vládě setrvávat na svých postojích k válce na Ukrajině, tak on osobně se postará, aby začal proces vyloučení SMERU z této mezinárodní politické struktury,“ nechal se Fico slyšet na pondělním videu uveřejněném na sociální síti Facebook.

Bývalý švédský premiér uvedl, že „PES podporuje Ukrajinu a očekáváme, že naše členské strany budou nadále podporovat Ukrajinu“. Levicové uskupení stran v Evropském parlamentu vyzvalo SMER, aby se připojil k této politice. Jinak prý může Ficovi a jeho kolegům hrozit vyloučení z PES. „Pokud bude (dosavadní – pozn. red.) rétorika pokračovat a začne se uplatňovat ve vládě, pak se postarám o zahájení tohoto procesu,“ uvedl Löfven v rozhovoru pro server Dagens Nyheter.

„Skutečně překrásné a demokratické. Buď budeme říkat to, co si přejí Spojené státy, nebo nás vyloučí. Buď se zařadíme a budeme poslušně vykonávat politiku jednoho jediného názoru, nebo se z nás stanou vyvrhelové, pokud hodláme říkat, že EU by měla na Ukrajině převzít mírovou iniciativu. Že je lepší okamžitě zastavit zabíjení a raději deset let rokovat o míru, než nechat ve výsledku deset let Rusům a Ukrajincům, aby se propichovali. Předseda strany Evropských socialistů se důsledně řídí filozofií, že kdo usiluje o mír, je válečný štváč. A kdo stojí na straně války a zabíjení, je mírový aktivista,“ reagoval Fico nekompromisně.

A v závěru své vystoupení vygradoval.

„Takže, milý Stefane, zaprvé: Tvůj vzkaz je nedemokratický, nerespektující právo na jiný názor. Je autoritářský. Zadruhé, vydírat suverénní politiky se nepatří. A my jsme suverénní politici. Zatřetí, milý Stefane, podívej se okolo sebe a zkus v Evropě najít levicovou stranu, která pětkrát vyhrála volby a chce počtvrté sestavit vládu. Začtvrté, milý Stefane, jako levičáka by tě mělo zajímat, že Slovensko se kvůli katastrofální pravicové vládě stalo druhou nejchudší zemí v EU. Že máme rozvrácené finance. A největší zdražování. Toto jsou naše problémy, na které se chceme soustředit. Je nám velmi líto, že na Ukrajině je válka. Odsoudili jsme použití ruské vojenské síly, ale naše názory, pokud jde o mír na Ukrajině měnit nehodláme. Vážený pane předsedo strany Evropských socialistů, odmítáme politiku jediného neomylného názoru. A jestli má být daní za to, že se na Slovensku věnujeme skutečné levicové agendě a vyslovujeme suverénní názory, naše vyloučení z mezinárodní strany, tak takovouto daň jsme připraveni zaplatit,“ uzavřel Fico své prohlášení.

PES je sdružení 32 sociálně demokratických a socialistických stran v Evropě. Kromě toho existuje 14 přidružených stran a 13 stran se statusem pozorovatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ano., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejirkapodzimek , 03.10.2023 10:27:21
tak mluví politik suverénního státu.

|  30 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…