Z ODS odchází členové. Strana přišla o 4 tisíce lidí

23.05.2011 9:19

Členská základna ODS se zmenšila o čtyři tisíce lidí. Tolik jich nezaplatilo členské příspěvky. Jedná se o výrazný úbytek členů, který trvá už druhý rok.

Z ODS odchází členové. Strana přišla o 4 tisíce lidí

Podle manažera hlavní kanceláře ODS Jana Kočího odešlo ze strany 4025 členů za posledních dvanáct měsíců. Členská základna se snížila z 31 tisíc lidí na 27 tisíc. Kočí to řekl serveru Týden.cz.

Drobil: Počet členů je průměrný

Nejvíce členů opustilo ODS v Praze, jedná se o 616 lidí. V procentech zaznamenala největší úbytek organizace v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, tam odešlo 16 procent lidí.

„Nechci to zlehčovat, na druhou stranu to ale není nic dramatického. Nejsme v situaci, kdy bychom měli nejnižší členskou základnu v historii ODS. Kdybychom vzali minimum a maximum, jsme někdy v průměru těch 20 let," řekl serveru Týden.cz místopředseda ODS zodpovědný za regiony Pavel Drobil.

Podle serveru Týden.cz je to ovšem největší úbytek v historii strany. 

Prý se tak může dít kvůli znechucení z politické situace v zemi nebo kvůli výhradám k postoji ODS v posledních měsících. Drobil ovšem poukázal na souvislost s koncem velrybářských praktik v některých regionech. „Je ale otázka, zda také nejde o samočistící mechanismus po předchozích masivních nárůstech členské základny po roce 2005," naznačil Drobil.

Ubyli lidé nabraní velrybářskými praktikami

Stalo se tak například v Ústeckém kraji v roce 2010, kdy tamní ODS po změně nominačních regulí pro delegáty celorepublikových sjezdů přišla o čtyřicet procent členů. Letos ztratila dalších 16 procent členů.

Podle předsedy pražské ODS Borise Šťastného mohl být úbytek způsoben zrušením organizace na Praze 5. „Uvědomte si, že v tomto místě jsme po zrušení organizace proslulé velrybářskými praktikami bývalého starosty Milana Jančíka museli vše budovat od základů. Jenom tohle udělalo posun o několik stovek lidí," vysvětlil Šťastný severu Týden.cz.

Související:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…