Z toho Kalouska klepne: Pospíšil se rozpovídal, jak by TOP 09 mohla spolupracovat s ANO

20.07.2018 7:10

Mezi předsedou TOP 09 a europoslancem Jiřím Pospíšilem a předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem to v poslední době jiskří. Zatímco Miroslav Kalousek podpořil přijetí několika uprchlíků, jak nás o to žádá Itálie, Pospíšil podpořil premiéra Andreje Babiše (ANO) a přijmout část uprchlíků odmítl. V rozhovoru pro páteční MF Dnes Pospíšil připustil, že by TOP 09 mohla vládnout společně s ANO, byť jen v Praze.

Z toho Kalouska klepne: Pospíšil se rozpovídal, jak by TOP 09 mohla spolupracovat s ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a Hana Marvanová za hnutí STAN společně kandidují v pražských komunálních volbách. Obnovuje se tak spolupráce mezi TOP 09 a Starosty. Pospíšil by podle svých vlastních slov uvítal, kdyby mohl v Praze po volbách utvořit koalici se stranami ideově blízkými, ale prý nemůže vyloučit ani to, že se v Praze zrodí koalice TOP 09 a ANO.

„Primárně bych velmi rád usiloval o koalici se stranami, které jsou nám programově blízké i na celostátní úrovni. Považuji koalici s hnutím ANO za nepravděpodobnou, ale asi chápete, že v tuto chvíli nedokážu vyloučit žádnou variantu,“ řekl. Po komunálních volbách si pro vedení strany sedne a zhodnotí výsledky. Pospíšil věří v solidní výsledek právě v Praze.

Může se prý také stát, že TOP 09 bude s výsledky nespokojená a dříve či později si zvolí jiného předsedu. Možná místopředsedu TOP 09 a senátora Tomáše Czernina. Pokud by strana svolala mimořádný volební sněm hned po podzimních volbách, Pospíšil počítá s tím, že už by nemusel být předsedou strany. Tak to prý v demokracii chodí.

Ale to je ještě daleko. Teď Pospíšil doufá v silný výsledek v Praze. „Pro mě je solidní výsledek nad 15 procent. Volby se pak hodnotí i v kontextu toho, jak dopadnou ostatní strany. Jak v Praze dopadne ODS či Piráti jako strany, které bojují o podobný typ voličů," podotkl Pospíšil.

 TOP 09 by tak teoreticky mohla vládnout TOP 09 a ANO i navzdory tomu, že na celostátní úrovni zpravidla nenechává Pospíšil ani Kalousek nit suchou na Andreji Babišovi. Pospíšil však neví, co si má myslet o novém pražském lídrovi ANO miliardáři Petru Stuchlíkovi. Prý o něm nic neví, takže nemůže říci, zda by  konkrétně s ním mohl spolupracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…