Za jedenáct let zničeného života dostala jen 312 tisíc. Zastal se jí i Ústavní soud

16.07.2014 14:06

Marie Minaříková pracovala 35 let jako učitelka a posléze byla starostkou obce Libušín. V roce 1999 ji přímo ve škole zatkla policie a obvinila ji z trestných činů, které se nestaly. Za jedenáct let zničeného života, kdy byla popotahována po soudech a strávila i několik dní v cele, nakonec dostala jako odškodné 312 tisíc korun. Na její případ upozorňuje Unie obhájců.

Za jedenáct let zničeného života dostala jen 312 tisíc. Zastal se jí i Ústavní soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Ústavního soudu v Brně

„Věc lze zjednodušeně vyjádřit jako obecně povědomý lidský příběh střetu s mocí: Stát po dlouhá léta bezdůvodně trápil slušného a bezúhonného člověka. Vzal mu dobrou pověst, klidný spánek a práci, kterou měl rád,“ zhodnotil letos v dubnu celý případ Ústavní soud, podle něhož je částka 312 tisíc korun nedostatečná.

Marie Minaříková byla zadržena policií přímo ve škole a dva dny poté strávila v cele. V červnu 1999 byla obviněna z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a poškozování cizích práv. O případu poté třikrát jednaly soudy, aniž by došly k pravomocnému rozhodnutí.

„Bylo jednoznačně prokázáno, že soudy se dopustily několika významných pochybení, spočívajících v průtazích a nekvalitním rozhodování. Odvolací soud v předmětné trestní věci např. opakovaně vracel případ soudu prvního stupně, jenž se dopouštěl průtahů, aniž využil možnosti rozhodnout sám. Druhým, a ještě významnějším faktem jsou následky tohoto jednání pro veřejný i soukromý život stěžovatelky,“ píše se v nálezu ÚS.

Minaříková během let strávených u soudů přišla o důvěryhodnost, byla kritizována v médiích a musela se přestěhovat. „Proces s Marií Minaříkovou trval 10 let a devět měsíců, přičemž v únoru roku 2010 soud konstatoval, že činy, pro které ji policie obvinila a pro které státní zástupkyně podala obžalobu, se buď nestaly, nebo nebyly trestným činem,“ popisuje následné události web Česká-justice.cz.

„Unie obhájců je přesvědčena, že je nejvyšší čas začít považovat nespravedlivě stíhaného nikoli pouze za soupeře státní moci, ale stát musí k takovému člověku přistupovat s pokorou a nikoli z něho vytvářet napodruhé svého nepřítele, kterého je potřeba od práva odstavit a v optimálním případě protahovat řízení až do jeho smrti," uvádí k případu Marie Minaříkové stanovisko Unie obhájců ČR.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …