Zákaz nošení muslimských šátků: Bude ještě veselo

01.08.2018 12:43

Burka a nikáb, dva nejvíce zahalující oděvy z muslimského šatníku, jsou ode dneška proti dánským zákonům. Začíná totiž platit zákaz zahalování tváře, který dánská vláda schválila na konci května. A chystají se protesty a demonstrativní porušování zákona. Zprávu přinesl magazín Time a agentura Reuters.

Zákaz nošení muslimských šátků: Bude ještě veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muslimka s dětmi

Podle magazínu Time se dnes verbálně střetli odpůrci i zastánci zákazu. Marcus Knuth z vládnoucí strany Venstre prý říká, že tento tradiční úbor, který nosí některé konzervativní muslimky, je silně opresivní. Sasha Andersonová z aktivistické skupiny Party Rebels si naopak myslí, že zákon diskriminuje menšiny, a chystá demonstraci. Tu plánují i podporovatelé zákona.

Anketa

,,Nebrat ani jednoho migranta," razí Andrej Babiš. Je to správná politika?

97%
3%
hlasovalo: 17676 lidí

Dánsko se tímto zákonem zařadilo mezi jiné evropské země, kde už podobný zákaz platí. Jedná se například o Francii, Belgii nebo Rakousko. Zákon výslovně muslimský oděv nejmenuje, ale je všeobecně znám jako zákaz burek. Povoluje zahalování tváře tam, kde je k tomu opodstatněný důvod, například při nošení lyžařských masek v zimě nebo v případě motorkářských helem. Při prvním porušení zákona mohou úřední orgány uložit pokutu 1 000 dánských korun, což je v přepočtu asi 3 500 korun českých. Ale v případě opakovaného porušování může tato částka vystoupat až na desetinásobek.

Sabina, studentka z Dánska, se spojila s dalšími muslimkami, aby ukázala, že ženám by mělo být povoleno „vyjádřit tímto způsobem svou identitu“. „Neodložím svůj nikáb. A pokud, tak jenom proto, že to byla má volba,“ říká budoucí učitelka pro agenturu Reuters. Chystá se zúčastnit dnešního protestu, kde se má sejít s dalšími ženami, které nikáb nosí, ale i nemuslimskými Dánkami, které si na protest také chtějí zahalit tvář.

„Každý by chtěl definovat, co jsou dánské hodnoty,“ říká Meryem, která nosila nikáb ještě před svatbou. Studuje na univerzitě v Aarhusu. „Věřím, že se lidé musí integrovat, dostat vzdělání a tak. Ale nemyslím si, že by se nošení nikábu neslučovalo se sdílením dánských hodnot,“ říká. I ona se chystá nikáb nosit dál a proti zákazu protestovat.

Mathias Vidas Olsen, výrobce historických šperků, říká, že není ani pro, ani proti nikábu, ale věří v právo lidí nosit si, co chtějí. „Vidím to tak, že vláda se dere tam, kde nemá co dělat, a snaží se získat snadné politické body laciným útokem na už tak stigmatizovanou menšinu,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…