Zákaz reklamy na alkohol? Víno není droga, bouří se vinaři

20.02.2020 10:48

Ministr zdravotnictví plánuje razantně omezit reklamu na alkohol. V reklamě by již nesměly být žádné živé bytosti, vysílat by se mohla pouze mezi 22. hodinou večerní a 6. hodinou ranní. To by mělo zaznít v novém zákonu o regulaci reklamy z dílny Ministerstva zdravotnictví. Alkohol by neměl být ukazován jako něco, co je součástí společnosti a při čem jsou lidé spokojeni. Znamenalo by to i konec reklam na víno a na akce spojené s vínem. S tím nesouhlasí vinaři a proti regulaci se bouří.

Zákaz reklamy na alkohol? Víno není droga, bouří se vinaři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

„Víno a kultura pití vína má u nás tisíciletou tradici a patří mezi největší hodnoty nejen Jihomoravského kraje. Hluboce se mě dotýkají snahy líčit Čechy a Moravany jako národ alkoholiků, jako jakési lidské trosky, které si samy se sebou nevědí rady a kterým musí začít životy řídit stále nová a nová státní nařízení a zákazy,“ řekl pro server Novinky.cz prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.
 
Reaguje na to, že ministr Vojtěch již dříve uvedl, že jsme druzí na světě v konzumaci alkoholu a je potřeba s tím něco dělat. V roce 2019 jsme již klesli na čtvrté místo, před Českou republikou zůstala Francie a Rakousko. Největší spotřebu alkoholu má Litva, jak ukazují aktuální údaje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Roční spotřeba alkoholu je u nás 11,6 litru na osobu. 
 
Návrh na omezení reklamy na alkohol oznámil ministr Adam Vojtěch minulý rok na konferenci Alkohol a tabák 2019, kde také řekl: „Reklama by neměla vzbuzovat dojem, že alkohol je ‚dobrý kamarád‘, což se stále ještě děje.“
 
 
Prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray se hlavně obává, že zákaz propagace vína a vinařských akcí by ochromil všechny vinaře a zároveň celý region. „Na místo našich vín by totiž nenastoupila blahodárná pramenitá voda a z národa alkoholiků by se nestal národ uvědomělých asketů. Právě naopak. Kvalitní moravské a české víno by ustoupilo vínu, které propagaci nepotřebuje – vínu nejlevnějšímu, nekvalitnímu, vínu, kterého se za minimální cenu v zahraničí zbavují,“ přiblížil pro Novinky.cz Tibor Nyitray.
 
Ten ale není jediný, kdo s regulací nesouhlasí. Například Tomáš Vican, který vede rodinný podnik Vinařství Vican a je mimo jiné také producentem filmů Vinaři či Bobule, považuje regulaci za vyloženou hloupost, jak uvedl pro deník Právo. „S nadsázkou tvrdím, že víno je naopak nejlepší prostředek boje proti alkoholismu. Když už proti pití máme bojovat, tak je přece známé, že po pivu se blbne, po kořalce pere a po víně se zpívá. Víno je v našem regionu historicky zakořeněné jako nejlepší společenský nápoj, nehledě k tomu, že jde i o nápoj liturgický,“ dodal pro Právo Tomáš Vican.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…