Zaměstnavatelé by si přáli, aby se nadále vyvlastňovalo kvůli těžbě

12.09.2011 12:14

Prezident Václav Klaus přijal v pondělí na Pražském hradě představitele profesních organizací z oblastí důlního a těžebního průmyslu, Hospodářské komory ČR, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, Svazu měst a obcí ČR a Svazu průmyslu a dopravy ČR. Zástupci organizací prezidenta seznámili se stanoviskem k připravované novele horního zákona. Prohlásili, že by v něm měly být obvyklé metody vyvlastňování.

Zaměstnavatelé by si přáli, aby se nadále vyvlastňovalo kvůli těžbě

Podle nich by připravované nové znění horního zákona mělo obsahovat obvyklé metody vyvlastňování. Novinářům to po setkání s prezidentem Klausem řekl prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Návrh novely ale počítá se zrušením možnosti vyvlastnění majetku státem kvůli důlní činnosti.

"Je nutné, aby vyvlastňování probíhalo standardně a nepodléhalo politickým tlakům," sdělil Kužel.

Změna zákona poškodí těžební odvětví, obává se Svaz průmyslu a dopravy ČR

Svaz průmyslu a dopravy ČR již dříve uvedl, že změna zákona zásadně poškodí těžební odvětví, způsobí rušení pracovních míst v tomto oboru a bude mít negativní dopad na energetickou bezpečnost státu. "Musí být zachováno to, abychom dále mohli těžit energetické i neenergetické suroviny," řekla v pondělí po schůzi s prezidentem ředitelka Těžební unie Milena Šandová.

Zástupci těžařů a zaměstnavatelských svazů se podle prezidenta Hospodářské komory ČR kvůli plánované změně zákona sešli už dříve také s poslanci a premiérem Petrem Nečasem.

Novelu horního zákona poslal v červenci ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) do připomínkového řízení. Podle expertů ekologických sdružení zaručí lidem, že jim stát kvůli těžbě nevyvlastní majetek.

Ekologové jsou proti prolomení těžebních limitů v severních Čechách

Novelu by podle ekologů měl následovat závazek státu nedopustit prolomení těžebních limitů uhlí v severních Čechách.

Ministerstvo průmyslu a obchodu předpokládá, že od roku 2015 by případný postup za limity těžby uhlí v severních Čechách měl záviset výhradně na dohodě vlastníků pozemků, pod kterými se uhlí nachází, a těžebních společností. Do roku 2014 zatím stát o prolomení limitů neuvažuje.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…