Západ prý vydírá Řecko kvůli Kosovu, mají silnou páku. Srbové nikdy nepodlehnou, říká jejich prezident

29.05.2021 11:59

Srbové se obávají dalších tlaků, aby uznali nezávislost své jižní provincie Kosova, která pod nadvládou Albánců v roce 2008 vyhlásila nezávislost. Bělehradská média informují o tlaku a vydírání Řecka, aby po letech odmítání “zlepšilo” vztahy s Prištinou. Bývalý diplomat ukazuje, jakou páku západní státy na Řeky mají.

Západ prý vydírá Řecko kvůli Kosovu, mají silnou páku. Srbové nikdy nepodlehnou, říká jejich prezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní akce proti odtržení Kosova od Srbska spojená s podepisováním petice o zrušení uznání samostatného Kosova Českou republikou

Bělehrad čelí v posledních měsících mimořádným tlakům kvůli své jižní provincii Kosovo a Metohije, kde tamní Albánci v roce 2008 vyhlásili nezávislosti. Kosovo ale není členem OSN a oficiálně ho uznává sotva půlka států světa. 

Některé západní mocnosti se snaží tento fakt změnit a dotlačit i další země, aby kosovskou nezávislost uznaly. Nejde tak o mezinárodní tlaky na samotné Srbsko, které ústy svého prezidenta Aleksandra Vučiće Kosovo jako stát nikdy neuzná, ale diplomaté EU, USA i NATO prý tlačí na Řecko a Španělsko, aby svou politiku vůči Kosovu změnily.

Tyto dva státy se totiž řadí k dalším evropským zemím, které za celou dobu nezávislé Kosovo neuznávají. 

“Třístranný tlak na Řeky, kvůli Kosovu: NATO, USA a EU přesvědčuji vládu v Aténách, aby změnila postoj k tomuto pseudostátu,” informuje bělehradský deník Večernje Novosti.

Podle dosavadních signálů se zdá, že Řekové do značné míry tlaku ustoupí. “Ačkoli řecké ministerstvo zahraničních věcí v minulých dnech oznámilo, že neuznává „Kosovo“, faktem je, že se snaží „prohloubit dvoustrannou spolupráci“ s Prištinou,” píše prestižní deník.

Ukazuje se, že nejde o zcela suverénní rozhodnutí řecké vlády, jak někteří tvrdí. Podle bývalého srbského diplomata Zorana Milivojeviće jsou Atény pod tlakem Německa a Spojených států kvůli hospodářské krizi a finanční pomoci, které se jim v minulých letech dostalo. 

Srbsku v jeho pozici vyjádřil podporu ruský velvyslanec v Bělehradě Alexander Bocan-Kharchenko, který o situaci v regionu a pokračování dialogu mezi Bělehradem a Prištinou diskutoval s prezidentem Vučićem. Srbský prezident řekl ruskému diplomatovi, že jeho země čelí těžkým dnům, ale že v Bruselu bude investovat všechnu energii do ochrany státních a národních zájmů Srbska.

Ruský velvyslanec potvrdil aktivní podporu Ruska při obraně norem mezinárodního práva, a tím i územní celistvosti Srbska, kterou zajišťuje dosud plně platná rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1244.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…