Zdechovský k lidem na Václaváku: Oni tomu nerozumějí, to se ukázalo. Rusko se hájit nedá

30.09.2022 18:50 | Rozhovor

„Nerozumí geopolitice, nerozumí tomu, co se na Ukrajině děje. To, že jsou tam zabíjení lidé, rodiny a že jsou znásilňovány ženy, berou jako nějaký konflikt, který se pro ně odehrává daleko, a je pro ně důležitější, kolik je cena plynu nebo elektrické energie,“ okomentoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský poslední protivládní demonstraci na Václavském náměstí. Všiml si menšího počtu protestujících, část prý pochopila, že byla obelhána.

Zdechovský k lidem na Václaváku: Oni tomu nerozumějí, to se ukázalo. Rusko se hájit nedá
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
„Někteří organizátoři mají tu smůlu, že se nacházejí v exekučních rejstřících. Někteří se snažili zpochybňovat covid-19 a jiní jsou spojení přímo s těmi, kdo pomáhali ruské propagandě. Takže rétorika vládních představitelů po demonstraci je tvrdá, nicméně pravdivá,“ řekl Zdechovský. „Řada lidí tam byla, a to jsme viděli na videích některých novinářů, protestovat proti vysokým cenám. Řada lidí tam byla protestovat proti Ukrajincům a proti tomu, že se jim v životě nedaří,“ řekl Zdechovský. Společné skandování účastníků „demisi“ pak označil za davové šílenství. „Takových demonstrací jsem viděl. Z mého pohledu je důležité, že počet lidí na demonstraci klesl a řada z nich pochopila, že na předchozí demonstraci byli obelháni. A nyní, když byl volný den, mnoho těch, kdo na první demonstraci byli, už ani nejeli,“ sdělil. 

Zda budou protesty sílit, podle něj záleží na vládě: „Na jejím chování a vývoji ukrajinské krize. Pokud Rusko bude slábnout a válku prohraje, tak i protesty lidí, kteří otevřeně podporují Rusko, budou slábnout. V posledních týdnech mnozí pochopili poté, co byly odhaleny masové hroby a ukázaly se zločiny ruských i čečenských vojáků, kteří mučili a znásilňovali, že některé zločiny jsou neobhajitelné, a začali couvat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz europoslanec. Upozornil také na ruské vlajky, které měli někteří účastníci v profilovém obrázku na sociálních sítích. 

Nerozumějí geopolitice, dění na Ukrajině a Putin jim nevadí

Ne každý z těch, kdo ve středu na Václavském městě byli, podle Zdechovského podporuje Rusko, ale část z nich podporuje Rusko a mají svůj názor na tamního prezidenta Vladimira Putina. „To se ukázalo i v rozhovorech s novináři. Otevřeně říkali, že jim Putin nevadí nebo nevidí problém s Ukrajinou, hlavně když poteče z Ruska levný plyn. Nerozumějí geopolitice, nerozumějí tomu, co se na Ukrajině děje. To, že jsou tam zabíjeny rodiny a že jsou znásilňovány ženy, berou jako nějaký konflikt, který se pro ně odehrává daleko a je pro ně důležitější, kolik je cena plynu nebo elektrické energie,“ shrnul. 

Na otázku, zda se Čechům, kteří nemají na uhrazení složenek, lze v takovém přístupu divit, odvětil, že tyto problémy nezpochybňuje už od začátku: „Od začátku jsem byl kritikem a říkal jsem, že současná krize vyžene lidi do ulic, na druhou stranu je třeba oddělit ty, kdo nemají peníze na elektřinu a na plyn, a ty, kdo zneužívají krize k proruským zájmům a hájení Ruska. Rusko se po tom všem nedá hájit a musíme brát v potaz, že se skrze své vojáky dopouští válečných zločinů,“ řekl dlouholetý lidovec a poslanec Evropského parlamentu.

Politika neslouží k imunitě před zákonem

Tomáš Zdechovský také okomentoval volební kampaň hnutí ANO a především Andreje Babiše, který se tak podle jeho názoru snaží získat imunitu a spolu s ním obviněná Jana Nagyová v kauze dotačního podvodu. „Žádná politická funkce by neměla sloužit k tomu, aby si politici zajišťovali beztrestnost. Kdybych byl na místě Nagyové, tak bych nekandidoval, nejdříve bych se snažil očistit u soudu. Na jednu stranu tvrdí, že se bude snažit bojovat proti nespravedlivému obvinění, a na druhou stranu poté, co postoupí do druhého kola senátních voleb, řekne před zraky kamer, že si jde do Senátu pro imunitu,“ upozornil. Domnívá se totiž, že v demokratické společnosti by měla být imunita omezena pouze na projevy politiků, aby ponechávala volnou diskusi, ale neměla by být prostředkem, aby se lidé mohli skrývat za své podvody a jinou trestnou činnost nebo prodlužovat soudní řízení.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Střet pětikoalice a hnutí ANO ve volbách, který byl oběma stranami často prezentován jako „buď, anebo“ – tedy například že kdo volí Babiše, volí proti vládě a naopak, byl podle Zdechovského účelem. „V koalici SPOLU jsme postavili celou kampaň s odborníky a snažili jsme se Babiše vygumovat tímto způsobem. Je to cílená kampaň a chceme každému, kdo nemá Andreje Babiše rád, nabídnout alternativu. Myslím, že se nám voliče daří oslovovat, a dvoje vyhrané volby ukazují, že naše marketingová strategie vychází. Andrej Babiš na ni musel naskočit, musel jet stejnou notu a přinutili jsme ho hrát roli antivláda,“ vysvětlil europoslanec. Dále řekl, že mu přijde s ohledem na to, jak se Babiš profiloval jako lídr marketingového týmu a mediální komunikace, směšné, že nyní je „spíše jen takový přívěšek“. 

Zdechovský: ANO slábne

Europoslanec KDU-ČSL navíc tvrdí, že podpora šéfa ANO slábne. „Andrej Babiš za těch sedm až osm let, co je v politice, výrazným způsobem oslabil. Můžete se kouknout i v Senátu a ve volbách, Andrej Babiš přestává být téma. Navíc on sám potřebuje celostátní témata, protože není se svými kandidáty schopen řešit témata regionální. Kandidátka na Hodonínsku řeší Turów, aniž ví, že je v Libereckém kraji,“ uvedl Tomáš Zdechovský s tím, že podpora hnutí ANO slábne.

„Volič by měl vybrat senátora, který bude hájit jejich zájmy, a ne zájmy Agrofertu, a já myslím, že lidé jsou natolik chytří, že dokážou správně rozhodnout. A vyhraje ten, kdo bude skutečně pracovat, má dlouholetou zkušenost. Oni mají pocit, že výzkumy a peníze převálcují všechno, ale nakonec zvítězí zdravý rozum,“ dodal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …