Zelení ve Skotsku chtějí dát uprchlíkům volební právo. Ukáží tím prý otevřenost a dají lekci Londýnu

06.01.2018 13:13

Skotská strana Zelených má plán. Chce dát hlasovací právo uprchlíkům, kteří se v zemi usadí. Navrhuje to europoslanec za Zelené Ross Greer. Student práva a novinář Michael Gray tenhle nápad nadšeně vítá. Na sociální síti twitter napsal, že je to důkaz, že si Skotové dokážou dobře vládnout sami. I bez vměšování z Londýna.

Zelení ve Skotsku chtějí dát uprchlíkům volební právo. Ukáží tím prý otevřenost a dají lekci Londýnu
Foto: telegraph.co.uk
Popisek: Vlajka Velké Británie a Skotska

Server Britské listy předestřel českým čtenářům stanovisko europoslance za Zelené Rosse Geera, že by bylo dobré, kdyby uprchlíci, kteří se rozhodnou žít ve Skotsku, dostali hlasovací právo v komunálních i všeobecných volbách. Uprchlíci by podle tohoto europoslance měli dostat možnost naplnit svá demokratická práva. Právě tak budou moct okusit, co to je žít v demokratické společnosti.

„Skotsko je vstřícná země. Naše historie přijímání těch, kteří potřebují bezpečný domov, je dlouhá a pokračuje i dnes. Teprve před několika týdny jsme oslavovali příchod dvoutisícího syrského uprchlíka. Jak lépe ukázat všem těm, kdo tu žijí a jejichž život je ovlivňován rozhodnutími vlády a komunálních úřadů, aby měli právo se podílet na rozhodování o tom, kdo bude činit tato rozhodnutí,“ napsal europoslanec.

Celý článek naleznete zde

Novinář Michael Gray k tomu na sociální síti twitter napsal, že by takovýto krok velmi uvítal a doufá, že na něj dojde. Šlo by podle jeho názoru o další důkaz, že Skotsku prospěje, pokud se více moci přesune z centrální britské vlády na občany Skotska. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …