Zelenskyj vzkazoval Putinovi: Už nezbývá moc času

11.06.2023 10:42

Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, poslal vzkaz Vladimiru Putinovi do Kremlu. Sdělil mu mimo jiné, že Rusům už nezbývá mnoho času. Serhij Kuzan, spoluzakladatel a předseda Ukrajinského centra pro bezpečnost a spolupráci, BBC potvrdil, že boj se rozbíhá, fronta se podle něj hýbe. Někde rychleji, někde kvůli houževnatému odporu Rusů pomaleji. O ukrajinské protiofenzivě píše i ruská státní agentura RIA Novosti. Washingtonský ISW napsal, v čem mají při ofenzivě výhodu Ukrajinci, a v čem naopak Rusové.

Zelenskyj vzkazoval Putinovi: Už nezbývá moc času
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Rozbombardovaný most

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprvé otevřeně naznačil, že se ukrajinská protiofenziva rozbíhá. Učinil tak v reakci na slova ruského prezidenta Vladimira Putina, který veřejně prohlásil, že ukrajinský útok již započal a hned od počátku se Ukrajincům nedaří plnit jejich cíle.

„Je zajímavé, co Putin řekl o naší protiofenzívě. Je důležité, aby to Rusko vždy cítilo: že jim podle mého názoru nezbývá mnoho času,“ řekl Zelenskyj. Dodal, že je v každodenním kontaktu s vojenskými veliteli včetně šéfa ozbrojených sil Valerije Zalužného a „všichni jsou nyní pozitivní. Řekněte to Putinovi!“ poslal vzkaz do Kremlu přes server Kyiv Post.

To, že se ukrajinská protiofenziva rozbíhá, potvrdil britské BBC Serhij Kuzan, spoluzakladatel a předseda Ukrajinského centra pro bezpečnost a spolupráci. „Nyní probíhá takzvaná ‚fáze bojového průzkumu‘ po celé délce fronty. To znamená, že probíhá sondáž ruské obrany,“ řekl Kuzan. „Někde se to děje úspěšněji s malými ztrátami. A někde méně úspěšně, kde se Rusové brání,“ dodal. Odmítl jmenovat konkrétní města, řekl pouze, že všechna se nacházejí v oblasti jižně od Záporoží. „Jde o to, že se fronta konečně pohnula,“ řekl Kuzan.

Vladimir Rogov, šéf veřejného záporožského hnutí „Jsme s Ruskem“, sdělil ruské státní agentuře RIA Novosti, že se Ukrajinci připravují k dalšímu útoku v Záporožské oblasti. „Ukrajinští ozbrojenci se připravují na nové útoky v záporožském směru. Jejich pokusy jsou na vzestupu. Večer provedli na našich pozicích masivní dělostřeleckou přípravu pomocí kouřové clony v oblasti Orechova, pravděpodobně pro krytí přesunu obrněných vozidel.“

Situace na pozicích a podél frontové linie přitom podle Rogova zůstává pod kontrolou. Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že při pokusech o útok ve směru Južnodoněck a Záporoží ztratily ozbrojené síly Ukrajiny čtyři Leopardy a pět Bradleyů. Ruské stíhačky odrazily nepřátelské útoky.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) napsal, že ukrajinské útoky probíhají v několika oblastech. U Bachmutu, v Záporoží a v Luhanské oblasti.

„Jeden z ruských proválečných blogerů tvrdil, že ruské obranné operace na jižní Ukrajině se opírají o tři hlavní složky: včasné odhalení a zničení ukrajinských útočných formací, masivní použití protitankových zbraní a zaminování území v blízkosti ruských obranných pozic. Bloger tvrdil, že minová pole mají dvojí účinek, neboť nejprve poškozují ukrajinská obrněná vozidla při pokusu o proražení minového pole a poté znovu při ústupu z oblasti. Ruské zprávy o ukrajinských útocích na jižní Ukrajině v posledních dnech naznačují vzorec, podle kterého ukrajinské síly provádějí omezené průlomy a dočasně obsazují nové pozice, než je ruské síly později znovu obsadí nebo vytlačí z těchto pozic. Tento taktický vzorec naznačuje, že ruské síly pravděpodobně udržují na jižní Ukrajině doktrinálně správné obranné operace,“ napsal ISW.

Ruští blogeři také tvrdí, že ruské jednotky jsou úspěšnější v elektronickém boji a úspěšně potírají aktivity ukrajinských dronů, zatímco když se o totéž pokoušejí Ukrajinci v případě dronů ruských, prý se jim nevede zdaleka tak dobře. A že Rusové tak mají mnohem lepší přehled o aktuální situaci na frontě. Na druhé straně prý Ukrajinci dosahují bojových úspěchů v noci, protože disponují lepším západním vybavením pro noční vidění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Úžasné válečné úspěchy na obou stranách, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 11.06.2023 11:30:47
nic nemění na tom, že buď se bude jednat o míru, nebo bude třeba nabrat další vojáky. To se netýká jen Ukrajiny, to se týká i ČR. Amíci jsou zvyklí bojovat jen proti slabým soupeřům, do přímé války s Ruskem nepůjdou, další Vietnam si nemohou dovolit kvůli podpoře svých občanů. Kdo z Čechů teď podporuje válku na Ukrajině, ten podporuje i budoucí umírání českých občanů ve válce.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…