Žít Brno pečuje o úředníky. Kvůli změně času mohou příští týden chodit do práce později

25.03.2018 10:49

Pracovníci radnice městské části Brno-střed budou moci po víkendu od pondělí do čtvrtka přijít do práce o hodinu později. Vedení radnice z koalice vedené hnutím Žít Brno se tak snaží co nejvíce ulehčit zaměstnancům přechod ze zimního na letní čas, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová. Nijak to však nezasáhne provoz úřadu. O hodinu kratší noc byla ze soboty na neděli, kdy se čas posunul o hodinu dopředu.

Žít Brno pečuje o úředníky. Kvůli změně času mohou příští týden chodit do práce později
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Přestože školáci a většina zaměstnanců si budou muset na změnu času zvyknout hned, úředníci městské části Brno-střed mohou přijít do práce na 9:00. V úřední dny v pondělí a ve středu však bude potřeba zabezpečit chod odborů už od 8:00, takže se úředníci musejí dohodnout. „Každé oddělení má svého vedoucího, který chod po domluvě se zaměstnanci zajistí. Někomu nevadí přijít hned na ráno, někdo využije možnost přijít až na devátou,“ řekla ČTK Dobešová. Podle ní se bude pracovní doba započítávat od skutečného příchodu do zaměstnání.

V neúřední dny v úterý a ve čtvrtek mohou všichni zaměstnanci přijít až v 9:00 s tím, že se jim příchod do pracovní doby započte už od 8:00. „Kdo možnost přijít později nevyužije, může si dvě volné hodiny vybrat jindy,“ dodala Dobešová.

Starosta městské části Martin Landa (za Žít Brno) uvedl, že radnice chce usnadnit pracovníkům přechod na letní čas. „Ovšem za podmínky, že provoz agend pro veřejnost nebude nijak omezený. Uvidíme, jak se nám tato akce osvědčí a zda ji kolegové ocení. Navíc bychom také chtěli upozornit na to, že změna času už není v dnešní době nutná. Historické důvody dávno pominuly, a proto doufáme, že bude brzy oficiálně zrušena,“ řekl Landa.

Podle Dobešové byl letní čas v Čechách zavedený v roce 1940 z důvodu úspor energie. „Důvody však pominuly a dlouhodobě se hovoří o nepříznivém vlivu změny času na biologický rytmus lidského těla jako například zhoršení kvality spánku, zhoršení pozornosti, bolesti hlavy nebo únava,“ uzavřela Dobešová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…