Zvedlo to prodej mých knížek, lidé mi psali, pochvaloval si Tomáš Halík. Jde o vyhrocený spor s kardinálem Dukou

23.01.2019 20:27

Spor uvnitř katolické církve mezi kardinálem a primasem českým Dominikem Dukou a známým knězem a teologem Tomášem Halíkem skončil oficiálním napomenutím. A co bude následovat? Halík má nyní možnost proti napomenutí bojovat a hnát celou věc klidně až do Vatikánu. Jestli tak skutečně učiní, prozradil v rozhovoru pro Lidové noviny, kde také překvapivě uvedl, že mu naopak výtka pomohla.

Zvedlo to prodej mých knížek, lidé mi psali, pochvaloval si Tomáš Halík. Jde o vyhrocený spor s kardinálem Dukou
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

V úvodu rozhovoru upřesnil, že jeho spor s Dukou končí, žádné další kroky prý podnikat nehodlá. „Odvolávat se proti ‚napomenutí‘ nyní nehodlám, přineslo mi víc dobrého než zlého,“ upřesnil své rozhodnutí Halík, který původně doufal, že Duka od svého kritického postoje ustoupí a napomenutí nebude oficiální. Dál tuto spirálu nechce rozdmýchávat, jelikož je přesvědčen o tom, že katolická církev by neměla stravovat energii vnitřními sváry.

Anketa

Vítáte novou mezivládní smlouvu mezi Německem a Francií?

4%
96%
hlasovalo: 9284 lidí

V souvislosti s tím připomněl knihu Miroslava Grebeníčka, bývalého dlouholetého předsedy KSČM, v níž kriticky pojednává o církevních restitucích. Už ta sama o sobě podle něj vyvolala příliš kontroverzí. „Je-li dnes církev v České republice atakována soudruhem Grebeníčkem a jemu podobnými, neměla by asi nepopulárním napomínáním otevírat ‚druhou frontu‘ ve svých řadách,“ míní kněz.

Halík upřesnil, že Dukovi už zaslal vyjádření, že se napomenutím v uvedené podobě řídit nemůže. Zároveň dodává, že z napomenutí (admonitu) profitoval. Vyplísnění mu prý přineslo očekávané plody, které by mu nezajistila žádná sebeschopnější píárová agentura. „Dostal jsem záplavu solidárních a povzbuzujících dopisů od věřících i nevěřících, také od řady kněží, prodej mých knížek se okamžitě ještě zvýšil a měl jsem rázem otevřené dveře do všech médií,“ zkonkretizoval potěšeně teolog.

Závěrem Halík nevylučuje, že spor mezi ním a primasem českým někdo mohl cíleně přiživit. Mohlo by se prý jednat o někoho z okolí Duky. „Původní informace o napomenutí a další podrobnosti sporu se dostaly do médií bez mého přičinění,“ říká. Dodává, že při bližším pohledu je patrné, že rozdíl mezi ním a panem kardinálem není tak propastný, jak si to přeje bulvár. „Já nejsem bezvýhradný ‚vítač‘ uprchlíků a mons. Duka zase není Okamura,“ uzavírá kněz. Pokud by se přece jen rozhodl proti výtce brojit, musel by nejprve požádat arcibiskupa o její odvolání. Jestliže by v tomto však neuspěl, musel by se obrátit přímo do Vatikánu.

Původní zdroj ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …