Bohumír Dufek: Je potřeba připravit se na novou dobu

25.12.2017 15:49

V Praze, v hotelu Olšanka, uspořádala ve středu 15. 11. 2017 Asociace samostatných odborů (ASO) Mezinárodní konferenci pod názvem „Dopady digitalizace práce na zaměstnanost, kolektivní vyjednávání a sociální zabezpečení zaměstnanců“, které se zúčastnila i delegace OSŽ v čele s Martinem Vavrečkou, tajemníkem ASO a místopředsedou OSŽ pro správu majetku.

Bohumír Dufek: Je potřeba připravit se na novou dobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek

Zmíněná konference byla v pořadí již třetí konferencí, kterou ASO na „společensky aktuální témata“ pořádalo. „Před dvěma lety konference upozorňovala na téma minimální mzda zaměstnanců; dnes má Česká republika historicky nejnižší nezaměstnanost a můžeme říct, že i nejnižší nezaměstnanost v rámci EU,“ zmínil hned v úvodu Bohumír Dufek, předseda ASO, fakt, že minimální mzda rostla poslední čtyři roky v průměru o deset procent.

Loňská konference se zabývala zaměstnáváním znevýhodněných skupin zaměstnanců, tedy jak tělesně postižených, tak i těch, kteří se vrátili z výkonu trestu. „Zabývali jsme se i zaměstnáváním cizích státních příslušníků a jak to dopadlo? Všichni víte, český pracovní trh trpí chronickým nedostatkem pracovníků,“ dodal Dufek.

Digitalizace – letošní téma – podle něj přinese více možností práce na dálku, což by mělo být přínosem jak pro dosažení spokojeného pracovního, ale i osobního života. „Digitalizace mimo jiné usnadní získat práci pro zaměstnance z okrajových regionů, přinese i možnost zlepšení pracovního prostředí a možná, že i více příležitostí pro profesní rozvoj,“ poznamenal. „Zároveň se ale zvýší nároky na flexibilitu práce, respektive na větší přizpůsobivost pracovníků na pracovním trhu.“

A proč ASO tyto konference připravuje? „Protože je potřeba připravit se na novou dobu, kdy nás začne předbíhat digitalizace a dojde ke změně pracovních míst a pracovních návyků. My, jako odboráři, se na to musíme připravit, aby nás to potom nezaskočilo,“ uzavřel Dufek.

Zdroj: Asociace samostatných odborů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…