Erika Magdalena Peprná: Zákaz párků ve veřejném zájmu? Mediální vlnky čeří kraken potravinářského průmyslu

10.11.2015 16:45 | Zprávy

Erika Magdalena Peprná přináší důležitou odpověď na temný fyzikální paradox dneška a připojuje glosu od Viktora Pondělíka o “masa-kru”, kterého jsme si pravděpodobně - jako většiny světodějných událostí - zatím ani nevšimli

Erika Magdalena Peprná: Zákaz párků ve veřejném zájmu? Mediální vlnky čeří kraken potravinářského průmyslu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Párek s hořčicí

Téměř každý týden se dozvíme, že nějaká potravina, kterou dosud všichni považovali za extrémně zdravou, doporučovali malým dětem, těhotným i kojícím ženám a všeobecně propagovali, je ve skutečnosti ohromně nezdravá. A platí to i opačně: to, co mělo naopak být nezdravé, je zdravé. Asi každý alespoň trochu přemýšlející a ne jen “konzumující” (média i potraviny) člověk si jistě už položil otázku: jak je tato fyzikální zákony zjevně popírající “pravda” vůbec možná?

Mediální vlnky a potravinářský kraken

Odpovědí je několik. Částečně jde samozřejmě jen o mediální vlnky - i redaktoři musejí něco jíst (ať už zdravého či nezdravého), takže každý, byť sebemenší, vědecký výzkum náhle slouží jako podklad pro “senzaci”. Jenže základem oněch “vlnek” je cosi v hlubinách: jmenovitě ošklivý kraken potravinářského průmyslu. V nejhorším případě spoupracující s ještě ošklivější příšerou průmyslu chemo-farmaceutického.

Občas vystrčí hlavu k hladině: pak se většinou dějí velké věci. Vzpomínáme si ještě na problém “šílených krav” versus “ptačí chřipka”? Z dobrých zdrojů mám informace o tom, že ve skutečnosti šlo o jediné - a sice boj evropské lobby producentů hovězího s drůbežárnami. Peníze, které se v oněch segmentech točí, nejsou tak malé, aby se jimi nedalo zaplatit pár studií a vyvolat menší (či větší) hysterie. 

Podobně na tom byla třeba “cholesterolová horečka”, která držela svět dobrá čtyři desetiletí. Kdo vydělal? Podle posledních výzkumů rozhodně ne lidé s nemocemi oběhové soustavy, kterým údajně měly pomáhat všechny ty “nízkotučné” a jiné výrobky. Podle všeho vydělali především - jejich výrobci. O tom, že jsou vajíčka, máslo a další cholesterolem nadité potraviny ve skutečnosti pro nás dobré, už jsme na Protiproudu také psali. 

Pandemie na objednávku

Pak ovšem existuje kategorie ještě temnějších intrik. Zahrnují “pandemie na objednávku”, zákazy kouření, nebo cokoliv jiného, - a většinou tak či onak zahrnují spolupráci zárodku “světového ministerstva zdravotnictví”, momentálně jménem WHO. Jejich společným jmenovatelem je především omezení lidské svobody. 

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Ke zvýšení porodnosti

Zajímalo by mě, zda také jako strana nějak řešíte to, jak usnadnit rodičům, kteří se starají o malé děti to, aby mohli pracovat a zároveň se starat o děti, které se o sebe ještě sami postarat nedokážou? Tím myslím, když vám skončí rodičovská, protože i to je podle mě dost problém, který je ale polit...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Proč si lidé pořizují děti?

14:41 Petr Hampl: Proč si lidé pořizují děti?

Druhý pohled Petra Hampla