František Dostál: Není metál, jako metál…

07.11.2016 21:04

Při oslavách 98. výročí vzniku našeho samostatného státu odpoledne na Vítkově, kde byl exprezident V. Klaus titulován jako prezident, obdržel také jisté vyznamenání.

František Dostál: Není metál, jako metál…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Metál přistál na hrudi přepravce plnicího pera přes Atlantik, umazávače čárek u svého jména v zápise rozhodčího košíkové, co znamenají osobní chyby, házeče novinářova mobilního telefonu, který ještě v létě 1989 v cizině vykládal o výhodách socialistické ekonomiky. Netoužím připomínat jím udělenou podivnou amnestii, neboť u nás je možné snad všechno.

Jsem si však jistý, že metály by slušely, byť udělené i po smrti, některým železničářům, kteří třeba v roce 1944 stavědlo u Vysočan nastavili úmyslně na červenou, abychom s ostatními cestujícími mohli do večerní tmy opustit vagony a dostavit se do příbytků s něčím, co nám poskytl děda od Kolína, abychom měli něco k snědku. Jednou se ale přihodilo, že jsem na nádraží Hybernia Bahnhof  (Praha střed, dnes Masarykovo nádraží) zůstal jako šestiletý kluk sám, když mi otce s kufrem odvedli Němci…

Když při udělování metálů převládá upozorňování na vlastní politickou moc, nikdy to do společnosti nepřináší nic pozitivního. Z některých nenávistných ohlasů lze totiž i vyčíst, že pan Brady měl asi se svojí sestrou společně navštívit plynovou komoru…

 

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…