František Matějka: Andrej Babiš je ztělesněním důsledků dohody s komunisty v roce 89

25.11.2013 10:50

Před rokem 1989 sloužil totalitnímu režimu a vydělával ve tvrdých. Považuji za jisté, že nebýt 17. listopadu, stal by se z něj klasický prospěchářský nomenklaturní kádr.

František Matějka: Andrej Babiš je ztělesněním důsledků dohody s komunisty v roce 89
Foto: facebook
Popisek: František Matějka

Kvůli „nejsme jako oni“ zužitkoval příležitost bezezbytku a své komunistické kontakty přetavil do byznysu, skrze který následně připravil české občany na dotacích o miliardy korun do jeho vlastního podnikání.

Jako svazák a následně komunista cestoval po západních státech, kde sbíral jeden kontakt za druhým. Kdo v té době mohl vycestovat do Francie, Švýcarska, nebo Maroka, kde zastupoval patnáct podniků zahraničního obchodu? Jen ti pro totalitní režim totálně spolehliví. Na opakovaně položenou otázku „kdy jste vystoupil z KSČ“ jsem našel mnoho vyhýbavých odpovědí ve stylu „přestal jsem platit příspěvky“. Dovolím si tedy odhadnout, že to bylo v roce 1989, kdy už mu bylo jasné, že mu prospěchářské členství nebude nadále nic platné, ba přímo by mohlo škodit.

Takových, jako je Babiš, jsou tu stovky. Kvůli „nejsme jako oni“ získali díky kontaktům a exkluzivním informacím z dosavadního komunistického byznysu náskok před ostatními a rozdělili si tento stát mezi sebe. Bývalí komunisté, kteří se v tichosti převlékli do demokratického obleku s trikolórou, obsadili banky, investiční a privatizační fondy, loterijní společnosti, oborové svazy, řada z nich se stala ministry a někteří dokonce i předsedou vlády. Dnes mají plnou hubu státnosti a prospěchu pro občany, po jejichž zádech se vezli nahoru bez rozdílu režimu.

Zatímco řada jiných ryla za bývalého režimu držkou v zemi a byli perzekvováni za jejich postoje, komunista Babiš si jezdil po světě. Zatímco dnes opět ryje řada lidí držkou v zemi, Babiš, jehož firmám platí občané z dotací miliardy korun ročně, přičemž on sám přiznal, že například dotace do biopaliv, které převyšují v čase i objemu unijní povinnost, proloboval v naší zemi napříč politickým spektrem v poslední den mandátu sněmovny v roce 2010, si pokrytecky stěžuje na vysoké daně.

Andrej Babiš je pro mě osobně ztělesněním všech negativních politických a ekonomických důsledků, které s sebou nese nevypořádání se s komunisty po listopadu 1989. Jistě jen shodou náhod a okolností byla podstatná část materiálů z jeho svazku u STB skartována dne 4. prosince 1989 společně se svazky ostatních prominentních kádrů. Persony jako on jsou největší škodnou opravdové demokracie a svobody lidí, ke kterým máme nedostižně daleko, protože lidé u nás mají špatnou a selektivní paměť.

Jediným důvodem, proč Babiš vstoupil do politiky, je ztráta vlivu na sněmovnu po roce 2010, a tedy ztráta vlivu na veřejné peníze a jejich legislativní určení. Výsledkem jeho úspěchu ve volbách bude upevnění pozice v byznysu a zisk informací z první ruky od státu o konkurenci. Komunisté jako on si nemohli přát nic lepšího, než listopad 1989. Teprve ten den jim otevřel možnosti, o kterých se jim před tím ani nezdálo.

Psáno pro blog idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Matějka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty