Jan Bureš: Co čekat tento týden od ČNB?

04.11.2019 12:03

Není jednoduché se rozhodovat, když máte u každého ucha jiného rádce a ten vám našeptává zcela protichůdné rady. V podobné situaci je dnes ČNB. Řeší problém, který se jmenuje duální ekonomika.

Jan Bureš: Co čekat tento týden od ČNB?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Vše orientované ven začíná vypadat slabě - zejména na exportně orientovaný průmysl pomalu doléhají první známky rok trvající německé průmyslové recese. Na druhou stranu domácí trh práce se stále potácí s nedostatkem pracovníků a solidními inflačními tlaky - nezaměstnanost na historických minimech, počet neobsazených pracovních míst narůstá a tempo růstu mezd se drží nad sedmi procenty. Na jedné straně tedy chuť dělat vlastní měnovou politiku šitou na míru domácím podmínkám a potěšení z toho, že si na rozdíl od ECB ČNB podaří znormalizovat sazby. Na druhé straně strach z toho, že nás negativní vývoj v Německu dříve nebo později dožene. Co si z toho ČNB tento týden vezme?

Soudě podle dosavadních komentářů pravděpodobně na miskách vah lehce převáží obavy z vývoje venku a ČNB ponechá sazby beze změny. Hlavním argumentem bude nakonec nová prognóza. Ta pravděpodobně přinese horší předpoklady ohledně zahraničního vývoje, které by se nakonec měly promítnout i do horšího odhadu českého růstu pro příští rok. I čísla za třetí kvartál zatím ukazují na slabší růst než předpokládala poslední prognóza centrální banky (viz graf níže). Vyčkávání zní tedy logicky.

Na druhou stranu nelze nevidět, že v říjnu se globální scéna přece jen trochu zklidnila. Pravděpodobnost brexitu bez dohody viditelně poklesla, Čína a USA v obchodní válce načas složily zbraně a globální obchod druhý měsíc v řadě vykazuje známky stabilizace. Pokud by se to mělo tento týden propsat do lepšího výsledku německého průmyslu, mohlo by to začít vypadat i u našich největších obchodních partnerů vše o něco méně černě. A pak některé členy bankovní rady nemusí myšlenka na růst sazeb jen tak opustit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…