Jan Bureš: Oslabujeme výhled na korunu

29.05.2019 13:45

Kombinace domácích a zahraničních faktorů nás vedla k dalšímu oslabení výhledu na českou korunu.

Jan Bureš: Oslabujeme výhled na korunu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Hlavním důvodem je přetrvávající vysoký objem spekulativního kapitálu v korunách (odhadem desítky miliard eur) - tento kapitál je postupem času čím dál méně trpělivý. Jednak proto, že koruna již skoro dva roky nepředvedla prakticky žádné zisky (pod 25,50 se podívá jen zřídka kdy). Současně proto, že trhy přestávají věřit dalšímu růstu domácích úrokových sazeb - tedy minimálně tak výraznému, aby přesvědčil k příchodu do korun zahraniční hráče. ČNB navíc častokrát sazby až ex-post po té, co je koruna delší dobu viditelně slabší. Zahraniční kapitál je také méně trpělivý kvůli přetrvávajícímu globálnímu napětí. Obchodní války, Brexit, ale i experimentální měnová politika v Maďarsku - to vše je spíš důvodem z koruny odcházet než v ní otevírat nové pozice.

Navíc vyšší globální napětí se podepisuje do velké míry u našeho hlavního obchodního partnera v Německu. V posledních pěti letech německá ekonomika dosahovala velice svižného růstu(v průměru 1,8%). V následujících dvou letech bude výkon o poznání slabší a bude mít podle našeho názoru problém překonat 1%. To se bude odrážet i na výkonu české ekonomiky a na zhoršujícím se přebytku běžného účtu (bilanci se zahraničím). Horší vnější bilance jde navíc již dnes ruku v ruce s vysokou zajištěností domácích exportérů. Podle průzkumu ČNB je zajištění exportérů nedaleko historických maxim a výrazně narostlo i zajištění prostřednictvím eurových úvěrů - jejichodíl na ročních vývozech překonal 8 %.

To vše jsou dobré argumenty, proč koruně příliš nevěřit. Náš výhled jsme proto oslabily k 26,00 EUR/CZK pro nejbližší kvartály a v horizontu roku očekáváme ze stávajících úrovní jen kosmetické zisky. V případě naplnění některého z rizikových scénářů (brexit bez dohody nebo tvrdé přistání Číny) může dojít k dalšímu výraznějšímu zhoršení výhledu.

Jan Bureš
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty