Jan Bureš: Zamíří Německo do recese? Tento týden bude jasno

13.11.2019 12:21

Tento týden se “rozlouskne” jedna důležitá otázka. Ve čtvrtek zveřejní český i německý statistický úřad první odhady HDP za třetí kvartál. A bude tím pádem jasno, zda Německo skutečně zamířilo do recese, i to, jak silné dozvuky to nakonec mělo v třetím kvartále v Česku. Co tedy čekat?

Jan Bureš: Zamíří Německo do recese? Tento týden bude jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

K dispozici máme měsíční čísla z průmyslu, maloobchodu i stavebnictví, která potvrzují dvojkolejnost německého i českého růstu. Patrné je to zejména v Německu, kde je průmysl již déle než rok v recesi, zatímco maloobchod zrychluje a roste meziročně o více než 3% - přibližně v souladu s rychlým růstem reálných mezd (viz graf níže). Výborně se také daří německému stavebnictví, které se veze na vlně rychlého růstu mezd přiživujícího investice do nemovitostí. V Česku některá průmyslová odvětví (zejména strojírenství) začínají pociťovat negativní nákazu z Německa, a průmysl jako celek vesměs stagnuje. Maloobchod ale zůstává velice silný a roste přes 7 % meziročně.

Německo - průmysl versus maloobchod

Když poskládáme všechny dostupné díly skládačky, vyjde nám z toho toto. Německo pravděpodobně lehké recesi neuteče, pokles by však měl být velmi mírný (-0,1% mezikvartálně). Čekáme navíc, že stabilizace geopolitického napětí spojeného s brexitem a obchodními válkami pomůže německému průmyslu na začátku roku 2020 k odražení ode dna (výroba je na úrovních z roku 2016). I proto budou negativní přesahy do Česka jen mírné. Náš nowcast ukazuje na meziroční růst o 0,4 %. To bude sice nejslabší výsledek od začátku roku 2016, půjde ale stále o růst na evropské poměry velice příjemný.

A pokud se ohledně vnějších předpokladů nepleteme, bude přes další zpomalení Česko v růstové trajektorii pokračovat i příští rok. V takovém případě se těžko výrazněji zhorší situace na trhu práce a budeme svědky pokračujícího růstu mezd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka