Jan Ziegler: Kauza paní Sosnarové nesnižuje hrůzy sovětských gulagů

16.07.2019 15:02

Je pravdou, že studii historika Adama Hradílka z ÚSTR o Věře Sosnarové lze těžko zpochybnit. Pravdou však zůstává, že v sovětských komunistických lágrech trpěly desítky tisíc Čechů.

Jan Ziegler: Kauza paní Sosnarové nesnižuje hrůzy sovětských gulagů
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Také jsem tady psal o utrpení paní Věry Sosnarové, které ona podle svých slov prožila v stalinských gulazích. Nyní je možné, že to všechno bylo jinak, i když ani pan Hradílek kategoricky nevyloučil, že by v Sovětském svazu vůbec netrpěla. Nabízí se také otázka, proč by si to celé paní Sosnarová vymyslela?

Ale i kdyby se její příběh ukázal jako jedna velká smyšlenka, tak o otřesných poměrech v gulazích vyšlo nespočet objektivních publikací. Z toho hlediska by bylo nemravné zpochybňovat utrpení mnoha milionů lidí, kteří prošli jejich peklem na základě jednoho sporného příběhu. Historici doložili, že v těchto sovětských komunistických lágrech srovnatelných s nacistickými koncentráky byly vězněny také desítky tisíc Čechů a řádově tisíce z nich v důsledku nelidských podmínek zahynuly. Další stovky a možná i tisíce našich krajanů byly zavražděny v důsledku stalinských represí.To všechno je pravda. Já se nebudu opakovat, protože fakta o rudém teroru byla už mnohokrát přesvědčivě doložena.

Kdysi za socialistické totality jsem si v jedné knížce kriminálních případů, které tenkrát vydávalo nakladatelství Signál, přečetl také příhodu jisté paní, která se podvodně vydávala za příslušnici 1. čs. armádního sboru, jenž bojoval proti nacistům společně s Rudou armádou. Pak se na to přišlo, ale to samozřejmě neznamená, že bychom měli zpochybnit hrdinství a osudy skutečných hrdinů, kteří bojovali za II. světové války za svobodu své vlasti.

Komunistické zločiny zkrátka a dobře zpochybnit nelze.

Zdroje ZDE a ZDE.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …