Jan Ziegler: Komunisté diktují vládě, a chtějí porušovat ústavu a zákony

19.09.2019 18:12

Rudí už naštěstí nemohou vraždit lidi a zavírat je do lágrů. Ale jak je patrné, soudruzi z KSČM jsou nepoučitelní. Vláda má podle nich zachránit Koněvovu sochu v Praze 6. Což je nesmyslné a protiprávní.

Jan Ziegler: Komunisté diktují vládě, a chtějí porušovat ústavu a zákony
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Prohlášení KSČM, které vyzývá Babišův kabinet, aby zakázal přesun sochy maršála Koněva z náměstí Interbrigadistů, je opravdu mimo mísu. Komunisté zkrátka nic nepochopili a zřejmě ani chápat nechtějí. Za prvé, že tady v tomto státě už platí jakási dělba moci a stát, respektive vláda nemůže zasahovat do svrchovaných práv krajských a obecních samospráv. On nejvyšší soudruh Vojtěch Filip si to představuje tak, že jako za starých totalitních časů někdo z vrchních rudochů zavolá z Kremlu, pardon Prahy, a dole na okrese srazí podpatky a splní rozkaz.

Ne, takhle to opravdu už nefunguje a doufejme, že fungovat nebude. Majitelem sochy maršála Koněva je hlavní město Praha, které vlastnickými právy pověřilo městskou část Prahu 6. V Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky, hlavě druhé, článku 11, odstavci 1 se uvádí: „Každý má právo vlastnit majetek. Vlastnické právo všech účastníků má stejný zákonný obsah a ochranu...“ Odstavec 4 pak zní: „Vyvlastnění nebo nucené omezení vlastnického práva je možné ve veřejném zájmu a to na základě zákona a za náhradu.“ V případě vlastnictví sochy se rozhodně o veřejný zájem nejedná, aby musela být zestátněna. Hrozné však je, že komunisté dávají otevřeně najevo, že pro ně zákony nic neznamenají. V každém případě vláda nemůže a ani nesmí tento komunistický nesmysl uvést do praxe.

Přemístění sochy Koněva je nejlepším řešením. Mně osobně se nejvíc líbí dvě možnosti, buď na Olšanských hřbitovech u vojenských hrobů Rudé armády, nebo v Muzeu paměti XX. století, které hodlá zřídit hlavní město Praha. Ale zdůrazňuji, definitivní rozhodnutí, kam Koněvovu sochu přemístit, bude záležet na demokraticky zvoleném zastupitelstvu městské části Praha 6.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…