Jan Ziegler: Srovnávat Palachův týden a protesty žlutých vest je hodně hloupé

22.01.2019 17:46

Přehlídka mimořádné komunistické policejní brutality se odehrála tenkrát před třiceti lety v Praze na Václavském náměstí v rámci Palachova týdne. Lidé si připomínali památku studenta Jana Palacha.

Jan Ziegler: Srovnávat Palachův týden a protesty žlutých vest je hodně hloupé
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Ten se v lednu 1969 upálil na protest proti sovětské okupaci a nastupující normalizaci v naší vlasti. Lidé si o dvacet let později chtěli připomenout jeho památku. Šlo o několik nenásilných shromáždění, která byla brutálně rozehnána veřejnou bezpečností (komunistická policie), tekla krev, desítky zraněných lidí skončily v nemocnicích.

Ještě hloupější akci předvedli komunisté ve Všetatech, kde nechali hřbitov obklíčit policií a bránili lidem položit květiny k Palachovu hrobu. Policejní hlídky byly i na všetatském nádraží, kde kontrolovaly přítomné, kterým rovněž bránily v cestě na hřbitov.

V těchto případech se jednalo o nenásilné akce – vzpomínky na tragicky zemřelého člověka. Kdyby komunisté byli jen o něco málo chytřejší, tak to nechali být. Jak by to asi vypadalo na Václaváku v onom lednu devětaosmdesátého? Sešlo by se několik tisíc účastníků pietní akce a za půl hodiny, maximálně do hodiny by se rozešli a byl by klid. Stejně tak ve Všetatech, kde by příchozí položili na Palachův hrob věnce a odjeli domů. Všechno se mohlo odehrát v pohodě.

Protesty žlutých vest jsou o něčem jiném. Především při nich dochází k násilnostem, zapalování aut, rabování obchodů a ničení kulturních památek, a to nemůže tolerovat žádný normální stát na světě.

Účastníci Palachova týden nemohli nikde veřejně hlásat svoje mínění, protože jinak by byli souzení za pobuřování atd. Média byla plně pod kontrolou komunistů a jiné názory se nepřipouštěly. Upozorňuji, že v té době, tedy na konci osmdesátých let byly v západních demokratických zemích komunistické strany legální, měly k dispozici svoje noviny, které vycházely bez cenzury a také svoje poslance v parlamentech, regionálních a obecních zastupitelstvech.

Žluté vesty mohou hlásat v médiích svoje požadavky bez omezení,a mohou kandidovat do francouzského Parlamentu. A jak řekl prezident Miloš Zeman, se kterým výjimečně souhlasím, v demokracii se mění vlády ve svobodných volbách a nikoliv pouličním kraválem. Tím samozřejmě nepopírám právo lidí veřejně projevovat nespokojenost s vládou. To je jeden ze základních pilířů demokracie.

K policejním zásahům dochází v každé zemi, ale v demokracii opozice funguje legálně, svobodně se vyjadřuje v médiích a pořádá svá shromáždění. Koneckonců KSČM v České republice je toho důkazem. Opozice v komunistickém Československu neměla žádná práva, nemohla působit v médích a oslovovat veřejnost. K dispozici měla pouze samizdatové časopisy typu INFOCH (Informace o chartě) nebo INFOC (Informace o církvi). Ovšem za tohle hrozilo vězení. A to, že by opozičníci mohli v socialistických zemích jít do voleb? Tak na to je třeba rychle zapomenout. U nás zkusil Pavel Wonka jako nezávislý kandidovat v roce 1986 do Federálního shromáždění a skončilo to jeho uvězněním a smrtí.

Jan Ziegler

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…