Jiří Hrebenar: Příspěvek na péči pouze poskytovatelům? Další vládní nesmysl

03.09.2011 15:00

Opravdu si připadám jako u hloupých na dvorečku. Ministr Drábek slíbí, že příspěvek na péči bude poskytován zdravotně postiženým a ti potom ty peníze dají těm, o které se starají jejich pečovatelé. Dokonce v návrhu zákona to takto je napsáno. Ministr Drábek něco garantoval a není schopen nějak dodržet své slovo.

Jiří Hrebenar: Příspěvek na péči pouze poskytovatelům? Další vládní nesmysl

Stačilo pár pravicových poslanců a je vše jinak. L. Kohoutová (ODS), Mgr. Ing. I. Řápková (ODS), MUDr. G. Pecková (TOP 09), Ing. M. Jeník (ODS), Mgr. J. Čechovský (ODS) a J. Eček (TOP 09), tito všichni podali ten pozměňovací návrh povolující výplatu příspěvku na péči pouze poskytovatelům.

Tento pozměňovací návrh velmi výrazně ztěžuje život zdravotně postižených. Členové výboru zabývající se zdravotně postiženými tedy navrhují úplné nesmysly. Na sociálním výboru bylo málo lidí. Páni a dámy ve službě lidu se možná ulili a nepřišli na jednání. Díky nízkému počtu zákonodárců tedy došlo k protlačení modrého návrhu. Zdravotně postižení jsou opět strkáni do pozadí kouta.

Politici argumentují tím, že se tak znemožní zneužívání příspěvku. Dnes je návrh ve druhém čtení ve sněmovně. Proč daný výbor rozhodoval o tak důležité věci, když neměl plný stav? Dochází tak k poškozování zdravotně postižených. Kdyby byl Výbor pro sociální politiku plný, neprošel by tento návrh. Možná by se občané měli ptát poslanců, proč nechodí do práce a proč neplní své povinnosti služebníků státu. Při dalších čteních zákona by poslanci o příspěvku na péči měli hlasovat zvlášť, neboť tímto postupem by se odstranila ta disproporce, která vznikla poloviční obsazeností výboru při projednávání.

Paní Kohoutová si nejspíš neuvědomuje, co svým návrhem způsobí. Ona má agenturu zabývající se zaměstnáváním zdravotně postižených, proto by měla nejlíp vědět co dělá. Bohužel neví. Je to typický politik, kterému je jedno jaké dopady budou mít jeho politické kroky. Ostatně když jsem se po internetu s paní poslankyní bavil, sama tenkrát toto prosazovala.

O jaká zneužívání by mělo jít? Jasně, postižení vezmou příspěvek a půjdou se opít nebo zfetovat, nebo rovnou pojedou do hospody a prohrají všechno v automatech. Toto je nemyslitelné. Příspěvky na péči jsou využívané na ty účely, ke kterým byly určené. Zdravotně postižení si za ně platí péči, platí ji členům rodiny, kteří jim takovou péči poskytují.

Návrhy poslanců nesnižují administrativní obtížnost celého příspěvku na péči, ba přímo naopak. Poskytovatelé i pečující by byli povinni klientovi péči písemně vykázat. Tedy například maminka pečující o syna si bude muset vést evidenci jakou pomoc synovi kdy vykázala. Půjde syna vykoupat, musí to napsat, dá synovi oběd, musí to napsat, ostříhá synovi nehty, musí to napsat. Za celý měsíc se navrší obrovská administrativa.  Unavená maminka tak místo odpočinku bude ve chvílích, kdy syn nepotřebuje péči vyplňovat evidenci. Ještě k tomu se bude muset bát, aby jí veškerou péči uznaly úřady.

Stejně tak uživatelé péče, tedy ti zdravotně postižení, budou muset každou provedenou péči potvrzovat. Jak to budou dělat velmi postižení lidé? Toto je naprosto trapné. Na postižené, na příspěvek na péči se vezme nelidský  metr a ti ostatní uživatelé sociálního systému nebudou muset zdokladovávat každou nakoupenou věc za sociální dávky? Z handicapovaných se dělají nepřizpůsobiví a problémoví občané. Ostatně v posledních týdnech je toto normální kolorit.

Jednou za čas se vám ozve úřad a vy musíte zpětně dokázat všechnu poskytovanou péči. Takže musíte nasmolené archy archivovat, abyste v případě potřeby měli vše po ruce. Samořejmě náklady na zaznamenávací pomůcky si ponesete sami.

Představte si ještě jednu praktickou záležitost Pečovatel onemocní a vy musíte mít nového. Seženete si ho a musíte ho znovu nahlásit na úřadě. Tedy budete muset na úřad, popřípadě na nějakém portálu na internetu ho budete muset přihlásit. Až se uzdraví váš bývalý pečovatel, budete muset znovu náhradníka odhlásit a aktivovat bývalého uzdraveného pečovatele. Nevím jak vám, ale mně připadá tento postup spíš jako šikanování zdravotně postižených.

Při žádosti o příspěvek na péči budete muset nahlásit poskytovatele péče, spolu s tím musíte nahlásit i číslo bankovního účtu poskytovatele. Pokud poskytovatel nemá bankovní účet využije sociální karty, která mu bude přidělena, spolu s virtuálním účtem na té sociální kartě. Celá tato věc je nepříjemná. Sousedka odvedle vám pravidelně měsíc co měsíc vypomáhá s úklidem, nebo s nákupem. Vy abyste ji mohli zaplatit za služby, budete muset od ní požadovat číslo jejího bankovního účtu, popřípadě ji budete muset nutit k tomu, aby přijala sociální kartu.

Už vidím onu sousedku jak velmi ráda poskytne svá čísla účtů. Vykašle se na vás. Odpadne tedy člověk, který vám pomáhal. Pozměňovací návrh výše jmenovaných poslanců ruší sousedskou výpomoc. Navíc pečujícím by se příjmy z příspěvku na péči zdaňovaly (zatím je to za určitých podmínek - tedy nyní nad určitý příjem a ne rodinným příslušníkům, leč úmysl byl zdanit to všem, a toto je první krok, aby se všem zdanily). Vláda tedy jasně a bez okolků chce získávat příjmy i ze sociálních služeb formou daní. Toto je začátek, který umožňuje v budoucnu danit i odměnu za pomoc zdravotně postiženým. Není toto amorální, asociální chování této vlády?

Dotace poskytovatelům mají zaniknout a když půjdou peníze namísto k uživatelům přímo k poskytovatelům, bude to pádný argument pro jejich snížení a zrušení. Nic na tom nemění skutečnost, že na každou korunu od uživatele musí dostat poskytovatel ještě jednu další (i víc), aby služba mohla fungovat. Pak by tedy sice dostal poskytovatel za uživatele stejně jako dosud, zato nedostane žádné dotace!

Pěkný pozměňovací návrh co říkáte? Takovýto pozměňovací návrh by způsobil konec mnoha poskytovatelů sociálních služeb. Velmi drasticky by dokázal zredukovat poskytovanou službu od komerčních(soukromých) poskytovatelů služeb. Modrý návrh výše uvedených poslanců způsobuje destrukci pomoci osobám se zdravotním postižením.

Ze zdravotně postižených se stanou závislí lidé na druhých, statut zákazníka zmizí. Navrhovatelé pozměňovacího zákona zřejmě preferují několikanásobně dražší ústavní péči, a tak odstřelují zdravotně postiženým veškerou pomoc. Tímto je podlamovaná rodinná i výše miňovaná sousedská výpomoc.

Paní poslankyně Kohoutová ve svém vystoupení v Poslanecké sněmovně uvedla, že příspěvek na péči je v Německu a na Slovensku také posílán poskytovatelům ústavní péče. Nedořekla to však přesně. Protože i v ČR je příspěvek na péči, pokud je občan v zařízení s celoročním pobytem, zasílán v celé výši tomuto zařízení. Při kombinované péči, či péči v domácnosti jak v Německu, tak na Slovensku, tak i v dalších zemích Evropy je zásadně příjmem klienta - uživatele služby.

Jak vidíte, opět poslanci nemluví celou pravdu. Hrají si na slovíčkaření a využívají polovičatých tvrzení, jenom proto, aby si hráli na ty správné, kteří vědí o čem mluví. Mimochodem stejné umění předvádí i ministr Drábek.

PÉČE O ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÉ SE TÍMTO POZMĚŇOVACÍM NÁVRHEM VRACÍ O NĚKOLIK LET DOZADU.

Pozměňovací návrh by neměl být přijatý.

Vyšlo na blogu idnes.cz, publikováno se svolením autora.

Souvisejíci:
Kohoutová (ODS): Příspěvek na péči má být vyplácen těm, kteří ji poskytují

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…