Jiří Paroubek: Spojí se Soukup a Okamura?

18.01.2019 13:40

Ten, kdo alespoň povrchně a zdálky sledoval různé diskuse v TV Barrandov v posledním roce, nemohl si nevšimnout, že J. Soukup preferuje ve svých „diskusních“ pořadech politiky SPD a hnutí ANO. Možná také proto, že politici stran české pravice se k němu příliš nehrnuli.

Jiří Paroubek: Spojí se Soukup a Okamura?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ale v každém případě výsledek, aniž bych to měl nějak exaktně propočteno, je nejspíš takový. Kromě toho, rétorika J. Soukupa v jeho pořadech, dikce rádoby silného muže s vášnivou gestikulací a s poněkud neurotickou mimikou v obličeji a zejména výběr témat, byly zaměřeny na voliče SPD nebo na zdivočelé voliče levice. Prostě rétorika, že všichni politici jsou lumpové a kradou, není sice originální, ale A. Babiš ji pochopitelně jako předseda vlády pomaličku pozapomíná a SPD zřetelně ztrácí dech a to je příležitost pro nového Proroka. Soukup se pochopitelně ke svému nemalému majetku dopracoval zcela jako skaut...

Tomio Okamura je nicméně zdatný populista a politik a vůbec nepochybuji o tom, že pokud se mu povedlo se dvakrát dostat do sněmovny s vysloveně populistickým programem, může se mu to povést potřetí i s trochu jiným populistickým programem. T. Okamura má skvělý čich na nálady ulice, řekněme si otevřeně, že těch nejfrustrovanějších a nejstresovanějších vrstev české společnosti.

J. Soukup používá ve své televizi jako konferencier vlastně okamurovskou metodu práce bez Okamury. Neumím si tak úplně představit, kdo bude těch dvacet nešťastníků, kteří by snad společně se Soukupem kandidovali do Evropského parlamentu. Nevím, nevím.

Zdálo by se mi proto docela logické, pokud by oba borci, tedy T. Okamura a J. Soukup – při volbách do Evropského parlamentu - spojili své síly. Okamura má jakés takés politické pokrytí jednotlivých regionů, Soukup má peníze a může si zajistit publicitu v rámci svého, byť pomenšího, ale mediálního impéria. Způsobem komunikace obou politiků, tedy toho zkušeného i toho začínajícího, je bulvár. V případě Soukupa je to zlý a lživý ultrabulvár.

Hnutí Tomia Okamury v posledních měsících, alespoň podle většiny průzkumů, ochabují volební preference. Naopak Soukup představuje, de facto, nový subjekt a já osobně si takovou spolupráci SPD, Okamury se Soukupem umím docela dobře představit. Je otázka, jestli se ti dva mohou dohodnout, ale já si umím představit, že se dohodnou.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…