Jiří Paroubek: Už je mi sociální demokracie jen líto…

17.09.2022 14:57 | Komentář

Se zájmem jsem si přečetl v MfD rozhovor se současným předsedou ČSSD, Šmardou. Je dobře, že si uvědomuje vážnost a kritičnost situace, ve které se nyní sociální demokracie nachází. Strana se mu rozpadá před očima. V průzkumech veřejného mínění, vezmu-li ten poslední zveřejněný z dílny Kantar CZ minulý víkend, se sociální demokracie pohybuje mezi 3-3,5 % preferencí.

Jiří Paroubek: Už je mi sociální demokracie jen líto…
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Samozřejmě, že na místní úrovni, pokud je starosta, byť je to sociální demokrat, člověkem na svém místě a pracuje dobře pro obec a pro lidi, nemusí se bát. Ve volbách nejspíš uspěje, i když bude figurovat pod dnes už zprofanovanou značkou ČSSD.

Šmarda správně uvádí, že ČSSD ztratila, a já dodávám, že především díky mému nástupci ve funkci předsedy ČSSD, Sobotkovi, důvěryhodnost a tím i širokou podporu veřejnosti.

Z toho se, bohužel, nevymotala ani za předsednictví J. Hamáčka. Ten sice zvládal velmi dobře vládní funkci, ale nedokázal se příliš prosadit jako silný stranický lídr. Byl prostě zakryt stínem premiéra Babiše, který byl hyperaktivní a měl o třídu lepší marketing.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Celá věc, tedy zachování účasti ČSSD ve sněmovně byla loni na jaře ještě stále řešitelná. Proto jsem rok a půl před volbami souhlasil s důvěrnou spoluprací s Janem Hamáčkem. Vyracoval jsem se svým týmem spolupracovníků celou řadu, podle mě výtečných, materiálů především programového charakteru, které ovšem Hamáčkovo vedení nedokázalo využít. Prostě je nechalo v šupleti anebo je zahodilo do koše, nevím. Strana tak byla bez silné ideové a programové výbavy. A tento stav pokračuje doteď. Řekl bych, že se ještě o řád zhoršil. Strana v tuto chvíli nemá žádnou originální myšlenku. Žádný viditelný a zajímavý programový cíl. To, co říkají její šéfové, to říká celá parlamentní opozice, ale hlasitěji a kvalifikovaněji. A někteří šéfové strany (Netolický a Petříček) mluví jako pravičáci.

Ve vedení sociální demokracie není jediná charismatická figura, nikdo, kdo by budil nějaké emoce. Kladné nebo záporné, ale tito lidé ve vedení budí pouze lhostejnost.

Je to o to vážnější situace, že lidé z nízkopříjmových i středněpříjmových skupin by nyní potřebovali velmi silnou ochranu ve stupňující se krizové situaci.

Pravicová vláda jim ochranu není schopná anebo ochotná poskytnout a opozice v podání hnutí ANO a SPD má také své limity.

Předseda Šmarda dnes žehrá na to, že sociální demokracie jako neparlamentní strana média nezajímá. No, ano, to jste si ale chlapci měli uvědomit v té situaci, kdy jste veřejné v mediích útočili na Jana Hamáčka, svého předsedu. A kdy např. Netolický a Petříček vystupovali jako informátoři a sekundanti nechutného dua Seznam Zprávy Kubík - Kroupa, které vedlo proti Hamáčkovi v březnu 2021 dehonestační kampaň, jež jej téměř politicky zničila. A tito dva rádoby opozičníci z ČSSD se na tom svými denunciacemi s velkou chutí podíleli. Byla to sebedestrukce strany prostřednictvím vlastních vedoucích kádrů.

Měl jsem zájem v nastalé situaci, kdy hrozil propad ČSSD do neparlamentní bezvýznamnosti, kandidovat v Ústeckém kraji, kde jsem v minulosti v dresu ČSSD s přehledem vítězil ve sněmovních volbách.

J. Hamáček, bohužel, tuto mou kandidaturu neumožnil. Možná proto, že se obával reakce vnitrostranické opozice typu Šmardy, Petříčka, Netolického, Pocheho, Sobotky, Pokorného a spol.. Strana se tak nedostala do sněmovny o pouhých 18 tisíc hlasů. Ty se daly s přehledem získat právě v Ústeckém kraji. Tedy, pokud bych kandidoval. Mrákotný lídr kandidátky ČSSD získal na Ústecku ve sněmovních volbách něco málo přes 3% hlasů. Ostatně, co očekávat od člověka, který kandidoval jako policií obviněný z trestného činu.

Takže, pokud dnes Šmarda lamentuje, že je ČSSD bezvýznamná a média nezajímá, může si za to parta v jejím vedení sama.

Ještě pár slov k Praze, k pražské spojené kandidátce ČSSD a Zelených. Já považuji sestavení takovéto kandidátky za kardinální chybu a pokus o vytvoření jakési levicové pražsko-kavárenské platformy ČSSD. Doufám tedy, že tato kandidátka bude, coby apendix ČSSD, ve volbách naprosto rozdrcena. Jen tak má sociální demokracie v budoucnu jakous takous možnost, aby se rehabilitovala a postupně nabrala sílu a vrátila se za pár sezon akceschopná do politického boje.

Myslím, že je to možné. Obtížně, ale je to realizovatelné.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla