Josef Ježek: Brusel nebo Babiš?

09.06.2019 21:19

Tak a je to tady. Z Bruselu dorazilo 70 stránek dokumentu, obsahujících asi zasadní sdělení ve věci „lex Babiš“. Udavačské iniciativy Pirátů a Ammnesty Internacional konečně přinesly své ovoce. Z prvních informací se zdá, že pro premiera této země značně trpké. Jak vidno, bruselská těšínská jablíčka jsou někdy značně kyselá.

Josef Ježek: Brusel nebo Babiš?
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

„Pan Babiš se aktivně podílel na realizaci unijního rozpočtu v České republice. Má přímý ekonomický zájem na úspěchu skupiny Agrofert. Pan Babiš se zpronevěřil nezávislému a objektivnímu výkonu svých funkcí (premiér, ministr financí, předseda Rady pro evropské struktrální a investiční fondy a vicepremier vlády pro ekonomiku) vzhledem k tomu, že se podílel na rozhodnutích, která se týkala skupiny Agrofert.“

A na jiném místě.

„Andrej Babiuš je skutečným vlastníkem skupiny Agrofert a od února 2017 dvou svěřeneckých fondů, které plně ovládá a má proto přímý ekonomický zájem na úspěchu skupiny Agrofert“.

To jsou dvě citace ze zprávy auditorů, která minulý týden dorazila do Česka. Přeloženo: Mělo by dojít k vrácení dotací od února 2017, které se týkají 17 operací, v celkové výši 282 milionů korun. A to není všechno. Jsou zde údajně i další pochybení, takže celková vratka by měla činit cca 450 milionů. Mimo to by měly být vráceny dotace, vyplacené z českého rozpočtu, naposledy 100 milionů pro linku na toustový chléb. Celkem to je jistě přes půl miliardy. A pak že se nenajdou chybějící dvě miliardy na sociální služby pro kraje!

Premiér i ministryně financí však tvrdí, že zpráva je důvěrná, proto nemůže být zveřejněna (zatímco portál Seznam jí už v angličtině otiskl), je předběžná a ještě může být změněna a vůbec. Nic není definitivní. Ostatně, tohle už zpívali Voskovec a Werich: Nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní…..

Zdá se, že malý Andrej si tuhle písničku v mládí často zpíval. Ale jak říká klasik: Kdo si zpívá naposled, ten si zpívá nejlíp.

Tak Brusel a nebo Babiš?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…