Karol Hrádela: Advokátní tajemství chrání nejen možné pachatele, ale zejména společnost

26.03.2018 7:36

Jsem velmi rád, že nedochází k prolomení advokátního tajemství.

Karol Hrádela: Advokátní tajemství chrání nejen možné pachatele, ale zejména společnost
Foto: Facebook Karola Hrádely
Popisek: Karol Hrádela

Když advokáti budou případně podezřelí z přípravy trestné činnosti, tak budou stíhání a bude i je jako každého člověka chránit zákaz nucení k sebeobviňování. Takže to, co chtěli Piráti, bylo vlastně, že by advokáti se měli stát práskači, když se dozví, že někdo něco udělal, tj. zpětně. To popírá princip advokátního tajemství platný již od středověku.

Advokátní tajemství chrání společnost před tím, aby někdo prostřednictvím poradců jiného měl jiným utajované informace. Napomáhá advokátům v působení na klienty, kteří k nim díky tomuto principu mohou mít důvěru. Ač to vypadá podivně, tak dokonce napomáhá předcházení trestné činnosti či uplatnění účinné lítosti atd. Chrání nejen možné pachatele, ale zejména společnost.

Již jsem dokázal upozornit díky advokátnímu tajemství lidi na možnou protiprávnost, přispěl k odstranění škodlivých následků atd. Mohl jsem jednat čestně a nebát se porušení zákona či nekorektního přístupu ke klientovi. To by bez advokátního tajemství nebylo možné.

Pokud by podobný návrh, jako nyní projednávala Poslanecká sněmovna, předložili malí chlapci, řekl bych si: No nic, chlapci dostanou rozum a nebudou jednat jako malé naivní děti. Pokud jej však předloží dospělí?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …