Lukáš Kovanda: Důchody budou kvůli rychlejší inflaci vyšší, než se dosud myslelo

13.08.2021 21:21 | Komentář

Důchody budou kvůli rychlejší inflaci vyšší, než se dosud myslelo. Valorizovaná složka se zvyšuje z necelých 460 na více než 500 korun, důchodci si v průměru tedy polepší o více než 800 korun.

Lukáš Kovanda: Důchody budou kvůli rychlejší inflaci vyšší, než se dosud myslelo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Inflace v ČR nečekaně rapidně zrychluje. Výrazněji, než se předpokládalo. Dramaticky zdražují například stavebniny, ale také ojetiny, pohonné hmoty, služby, jídlo v restauracích. Už od září a pak dále na podzim zdraží elektřina, roste cena nemovitostí i bydlení. Ale také stoupá třeba cena piva či tabáku a některých potravin. 

Přitom míra růstu spotřebitelských cen vstupuje do vzorečku pro výpočet zákonně valorizovaných důchodů. Z důvodu vyšší než očekávané inflace tak letos valorizovaná složka bude činit podle nejnovějších dat průměrně přes 500 korun. O tolik by měl být tedy valorizován průměrný starobní důvod. To je o více, než se dosud čekalo. Dosud totiž platilo, že důchody se budou valorizovat průměrně pouze o necelých 460 korun. 

Vzhledem k tomu, že důchodci budou nad rámec valorizace dostávat od příštího roku již chválených 300 korun, měli by se celkově polepšit o více než osm stovek. A nikoli jen o necelých 760 korun, jak se dosud mínilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…