Lukáš Kovanda: Výsledek senátních voleb je z ekonomického hlediska jednoznačně pozitivní

14.10.2018 10:34

Výsledek letošních senátních voleb v ČR je z ekonomického hlediska jednoznačně pozitivní zprávou. Vítěz senátních voleb, ODS, nyní jakožto hlavní pravicová politická síla v zemi bude moci účinněji než doposud tlumit převážně levicovou politiku vládní koalice a tím podporovat konkurenceschopnost českých firem a rozvoj podnikatelského segmentu.

Lukáš Kovanda: Výsledek senátních voleb je z ekonomického hlediska jednoznačně pozitivní
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Poraženy odcházejí ze senátních voleb jak hnutí ANO, tak ČSSD, které vládu tvoří, ale také komunisté, kteří podpořili její vznik. Voliči tak vyslali poměrně zřetelný signál, že si nepřejí prohlubování levicové politiky těchto stran. Tento signál vítá tuzemská firemní a podniková sféra, podnikatelé i živnostníci, ale také mezinárodní investoři. Ti všichni se v rostoucí míře neblaze potýkají s důsledky kroků současné vládní koalice.

Například tuzemské firmy jsou letos nejméně ziskové za posledních minimálně dvacet let. Klíčovým důvodem je přidávání na mzdách. To je do určité míry objektivně nutné, ovšem vláda dále „přikládá pod kotel“ mzdovému růstu. Například zvyšováním platů zaměstnanců veřejné sféry, které předčí mzdový nárůst sféry soukromé. Kromě toho se živě diskutuje o dalším citelném navyšování minimální mzdy.

Výsledek senátních voleb by mohl znamenat zásadní změnu kursu zejména v případě ekonomické politiky hnutí ANO, které se nyní v ekonomických otázkách posune více doprava, aby „vzalo vítr z plachet“ ODS. Je například otázkou, zda se hnutí bude dále vehementně snažit prosadit zavedení třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb. Resumé senátních voleb lze dost dobře číst tak, že veřejnost už si z převážné většiny nic takového nepřeje. Vždyť ODS, z jejíchž jedenácti finalistů bylo zvoleno hned deset, EET kritizuje a slibuje její zrušení. Zřejmě už také ani odbory nebudou moci tak účinně jako doposud prosazovat u vlády své stále neskromnější požadavky.

Z hlediska mezinárodních investorů i ekonomického rozvoje ČR lze pozitivně hodnotit i ten fakt, že v boji o Senát zcela pohořely extrémní politické síly. Komunisté v něm poprvé za dobu jeho existence vůbec nebudou zastoupeni.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…