Milan Knížák: Jde o náměstí, ne o sochu

29.08.2019 18:41

Pozoruji diskuzi o znovuvztyčení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí a připadá mi, že se řeší problémy, které už do dneška nepatří, a zapomíná se na to základní.

Milan Knížák: Jde o náměstí, ne o sochu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Než se o tom zmíním, chtěl bych uvést, že kopii Mariánského sloupu jsem neviděl, a nemohu tedy hovořit o jejích kvalitách, uvažuji pouze fakt znovuvztyčení.

Jsem přesvědčen, že dnes je především nutné ptát se, zda to „pomůže“ prostoru Staroměstského náměstí či ne. Je třeba si uvědomit, že velkou jeho část a významový i estetický střed tvoří socha Jana Husa. Přiznávám se, že se mi nikdy nelíbila. Přišel jsem do Prahy jako sedmnáctiletý a už tehdy mně připadalo, že pomník náměstí hyzdí. Ctím Jana Husa jako velkou figuru našich dějin, ale Šalounův pomník mi připadá nemonumentální, teatrální, rozplizlý. K prostoru a architektuře náměstí se nehodí. V případě, že by se instaloval Mariánský sloup, což mi nepřipadá tak absurdní, navrhoval bych přemístění Husova pomníku do jiné části Prahy, například na nevyřešené Karlovo náměstí, kam byl původně také uvažován.

Pak by se na Staroměstské náměstí mohla vrátit i Krocínova kašna a náměstí by působilo velebně, jeho prostor by se zvětšil, navíc kašna by se v současném teplém počasí na náměstí hodila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…