Miroslav Josef Bezecný: Vždy připraven

11.12.2021 20:17 | Komentář

Von měl takovej vopasek, a na něm měl napsáno - vždy připraven. Tak jsem to zkusil, a von nebyl připravenej. (Jan Werich)

Miroslav Josef Bezecný: Vždy připraven
Foto: pixabay.com
Popisek: Silnice v zimě, ilustrační foto

Naši cestáři jsou vždy připraveni na zimní sezónu - v červnu. Ještě začátkem týdne ukazovali v televizi, jaké mají připravené obrovské zásoby soli. Ale došlo k velkému překvapení. Možná za to může klimatická změna. Neříkám, kdyby sněžilo v červenci. To by bylo "normální". Ale že napadl sníh v prosinci!? A že je v prosinci náledí!? To nikdo nepamatuje, ani přestárlý kmet Gabriel. A tak nezodpovědní řidiči na náledí bourají. Když obec nechce komunikaci udržovat, dá tam jednoduše ceduli: "Při sněhu a náledí se cesta neudržuje". A kdo tam přesto vjede, tak je v podstatě darebák.

Platíme silniční daň. Platíme dálniční známku. Není to, zcela náhodou, dvoustranná dohoda o užívání komunikace? A majitelé komunikací ji jednostranně nedodržují? Když vjedete na náledí a dostanete smyk, je to jasně vaše vina - nepřizpůsobili jste rychlost jízdy stavu a povaze vozovky. Jak ale "přizpůsobit rychlost", když vjedete na komunikaci, kde s ledovkou nepočítáte? Ale i na to vyhláška pamatuje - další povinností řidiče je předvídat. Nejlépe ze skleněné koule, nebo z kávové sedliny.

Za "starého režimu" když jste prokázali, že nebyla vozovka udržovaná, byla to polehčující okolnost. Před několika lety si se mnou sjednal schůzku nejmenovaný senátor. A nabízel mi tři miliony korun "na ruku" jen za to, že podepíši, že souhlasím s prodejem svého pole na dálnici. To jsem jednoznačně odmítl. Jednak když vám někdo dá v hospodě tři miliony, kam až byste s nimi došli? A pak také mám rád klidné spaní. Naopak jsem panu senátorovi nabídl, že dám své pole zadarmo. Jen pod "malou" podmínkou - že zajistí, aby po dobu dvou let (tj. dvakrát 365 dnů) byly dvacet čtyři hodiny denně dálnice udržované ve stavu, který odpovídá standardu dálnice - tedy i stálou rychlost 130 km/hod, za jakéhokoliv počasí. Pan senátor prohlásil, že to prostě nejde.

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

Takže se staví silnice, staví dálnice. Ale již předem se ví, že není možné je udržovat. Znovu se vrátím k tomu, že platíme silniční daň a dálniční známku. Neměla by se ale za období, kdy jsou komunikace nesjízdné, silniční daň snížit? Neměla by se za období, kdy dálnice zcela jednoznačně neodpovídají standardu dálnic, snížit i cena dálniční známky - to znamená minimálně o třetinu? Napadlo pár centimetrů sněhu. A okamžitě nastal dopravní kolaps. Kamióny stojí, hromadná doprava má zpoždění - pokud vůbec vyjede, na chodníku se "přerazíte".

Jak vidíme ve starých filmech, za úklid chodníku a případná zranění na chodníku odpovídal majitel objektu, před kterým chodník byl. Bylo to také jednodušší, protože se topilo - zcela neekologicky - uhlím a koksem. Potom byl posypový materiál - popel a škvára. Pamatuji, když jsem byl na vojně, vzbudili nás v půl čtvrté v noci a lopatama jsme na korbu véesky naházeli škváru. Potom jsme jí sypali ručně silnice. Před námi ale vyjely osmsetpatnáctky s radlicemi a silnice prohrnuly. Takže když lidé ráno vyjeli do práce, byly všechny silnice prohrnuté a posypané. Dnes by se o to muselo zřejmě požádat velitelství NATO.

Jestli on to není úmysl cestářů přispět k ekologii - když nejezdí v zimě auta, neničí se příroda. Proč to ale neoznámili do Glasgow? Tím by nejen naši republiku proslavili, ale třeba bychom ještě mohli na tento "skvělý systém" získat dotaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…