Miroslav Novák: Dominantní vliv na růst průmyslu měla výroba automobilů

08.08.2022 19:33 | Komentář

Celkový výsledek průmyslu v červnu opět pozitivně překvapil. Detailnější pohled na červnová čísla však ukazuje, že za meziročním růstem průmyslu stály především automobily, zatímco produkce v některých dalších velkých odvětvích zpracovatelského průmyslu poklesla (např. strojírenství, kovodělný průmysl) či de facto stagnovala (výroba počítačů).

Miroslav Novák: Dominantní vliv na růst průmyslu měla výroba automobilů
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Oproti květnu průmyslová produkce vzrostla o 0,5 % a v meziročním srovnání činil růst 1,7 %. O největší překvapení se však postaral silný růst nových zakázek o 15,5 % meziročně, který navíc vůbec nekoresponduje se slabým výsledkem červnového ukazatele PMI. Za silným růstem nových zakázek stály v červnu sice především motorová vozidla, avšak nové zakázky rostly až na výjimky ve většině oddílů zpracovatelského průmyslu.

Dominantní vliv na růst průmyslu měla v červnu opět výroba automobilů, když oproti květnu produkce motorových vozidel vzrostla o silných 7,1 % a o 17,2 % meziročně (sezónně očištěná data). To, že se situace v automobilovém průmyslu dále zlepšuje, již dopředu avizovaly statistiky o červnové výrobě osobních motorových vozidel (Sdružení automobilového průmyslu). Pokračující oživění produkce automobilů lze dát do souvislosti především se zlepšením situace v dodavatelských řetězcích, když automobilky byly v červnu schopné dále finalizovat výrobu. Zlepšení by v tomto směru mělo být patrné i v dalších měsících, když v meziročním srovnání bude navíc vyšší produkci aut pomáhat i nízká statistická základna z druhé poloviny loňského roku.

Vyhlídky pro průmysl podle mě nejsou ani po velmi solidních červnových číslech nijak zvlášť optimistické. Růst průmyslové produkce bude dále tažen především staršími zakázkami, když poptávka začíná ochabovat. Zde se lze opřít o červencový index PMI ve výrobě pro ČR a Německo, který signalizuje další pokles nových zakázek. V souhrnu pro druhou polovinu letošního roku lze podle mě očekávat trend stagnující průmyslové produkce a v souhrnu za celý rok růst průmyslu o jedno procento.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.