Miroslav Novák: Vyplatí se být abstinentem a nekuřákem

13.02.2016 17:32

Komentář k indexu spotřebitelských cen:

Miroslav Novák: Vyplatí se být abstinentem a nekuřákem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Příliš bych nespoléhal ani rychlejší růst reálných mezd. V Polsku mzdy v loňském roce reálně rostly velmi slušným tempem, a přesto se po celý loňský rok náš severní soused nacházel v deflaci. Pokud se v závěru letošního roku bude inflace pohybovat nad 1 %, bude to asi maximum možného, co lze v letošním roce očekávat.

Spotřebitelská inflace zkraje letošního roku zrychlila. V lednu oproti prosinci spotřebitelské ceny vzrostly o 0,6 % a v meziročním srovnání činil přírůstek rovněž 0,6 %, což je jen těsně pod prognózou České národní banky s 0,7 %.

K meziměsíčnímu růstu cen však přispěly především dražší potraviny, alkohol a cigarety. Dražší byly rovněž výdaje spojené s bydlením a podražily i dovolené. Naopak dále zlevnily pohonné hmoty a v povánočních výprodejích i ceny obuvi a odívání.

Meziročně jsou to však stále potraviny, které společně s pohonnými hmotami tlačí inflaci směrem dolů. V meziročním srovnání naopak nejvíce zdražil alkohol a tabákové výrobky společně s výdaji na bydlení. Z tohoto pohledu se jednoznačně vyplatí být abstinentem a nekuřákem.

Leden sice přinesl nejrychlejší meziroční přírůstek cen od loňského června, avšak na silnější růst inflace v nadcházejících měsících to rozhodně nevypadá. Vzhledem k velmi nízkým cenám ropy, deflaci mezi výrobci a celkově desinflačnímu prostředí v Evropě se nelze čemu divit. Příliš bych nespoléhal ani rychlejší růst reálných mezd. V Polsku mzdy v loňském roce reálně rostly velmi slušným tempem, a přesto se po celý loňský rok náš severní soused nacházel v deflaci. Pokud se v závěru letošního roku bude inflace pohybovat nad 1 %, bude to asi maximum možného, co lze v letošním roce očekávat. 

Miroslav Novák, analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla