Ondřej Höppner: S převratnými zprávami z vesmíru se roztrhl pytel. Jsou ufouni přátelsky naladěni?

21.10.2015 15:15

ONDŘEJ HÖPPNER čte ve vesmíru jako v otevřené knize – a dokonce mezi řádky. Je jen náhoda, že přilétají mimozemšťané právě v době, kdy na Zemi hrozí třetí světová válka?

Ondřej Höppner: S převratnými zprávami z vesmíru se roztrhl pytel. Jsou ufouni přátelsky naladěni?
Foto: Archiv
Popisek: Země

Panečku, to to trvalo! Nadšení američtí vědci objevili pomocí Keplerova teleskopu v hlubinách galaxie objekty, které se zdají být vytvořené mimozemskou civilizací. Obklopují tajemnou hvězdu KIC 8462852, která se nachází 1481 světelných let od Země mezi souhvězdím Labutě a Lyry.

„Když mi poprvé ukázali ta data, úplně mě fascinovalo, jak šíleně to vypadá. Mimozemšťané by měli být vždy tou poslední hypotézou, kterou byste měli zvažovat, ale tohle vypadá tak, jak byste očekávali, že bude mimozemská civilizace vypadat,“ jásal v rozhovoru pro magazín The Atlantic astronom Jason Wright z Pennsylvánské státní univerzity.

Vesmírný Hot Dog

Zavolali jsme na číslo 8462852, zkoušeli jsme i předvolbu do USA (001), ale o ufounech jsme se dozvěděli jen to, že: „Je nám líto, zadali jste nesprávné číslo“ a „We are sorry, but you entered an incorrect number“. Mimozemšťané tedy zjevně nemají telefon a pokud ano, tak zakódovaný.

Čím jsou ony nově objevené objekty tak zvláštní? Vědce uchvátil jejich nepravidelný tvar, fakt, že je neobklopuje mezihvězdný prach, a nahodilý pohyb, který naznačuje, že by mohlo jít o mimozemskou flotilu, plující prostorem s cílem či dokonce bez. Otázka tedy již nezní, zda je ve vesmíru život, ale zda jsou nám mimozemšťané přátelsky naladěni.

Tvarem tělesa připomínají jakési nakousnuté a pomačkané hamburgery, některá evokují prošlá křidélka plukovníka Sanderse, sem tam se mihne i nějaký ten Hot Dog oválený v prachu zašlých koutů galaxie. Hlad po nových objevech však nezná mezí.

Když je řeč o záručních lhůtách: Prošlá se zdá být i tato zpráva. Pokud je tato údajná flotila vzdálená od Země 1481 světelných let, znamená to, že mezi Labutí a Lyrou kroužila v době, kdy se psal na Zemi rok 534. Tedy v době, kdy lezl praotec Čech na horu Říp, v severní Americe se honili obrovští bizoni s malými indiány a Kryštof Kolumbus byl ještě na houbách. Dá se tedy říci, že informace o mimozemšťanech od Labutě a Lyry je ještě o mnoho starší než včerejší noviny a ty bývají, jářku, často zatraceně staré.

Čím hůř, tím dál

Obvyklý scénář: Čím větší mela na Zemi, o to více se toho najednou začne dít ve Vesmíru. Jistě není náhoda, že nejinak je tomu i nyní, kdy je třetí světová válka v podstatě v plném proudu. Zatímco se vlády v arabském světě zhroutily jako kostky domina, v Sýrii se mele každý s každým, Evropa úpí pod lavinou migrantů a dluh Spojených států dosahuje astronomických výšek, dozvídáme se zaručené zprávy „odjinud“, nad kterými se tají dech. 

Robot Curiosity posílá „selfie“ z Marsu jako divý, NASA objevila planetu, která je co do velikosti i vzdálenosti od Slunce velmi podobná Zemi, planeta Pluto a její měsíce nikdy nevypadaly slibněji a dokonce – Na Marsu je prý voda! Zvláště to poslední je velmi dobrá zpráva: Kosmonauté, pokud tam někdy dorazí, si budou moci uvařit čínskou polévku.

Jistě by bylo zajímavé zjištění, že nejsme ve vesmíru sami. Otázkou však je, zda by to byla dobrá, nebo špatná zpráva. V čím hlubším marasmu se Země nachází, o to blíže je, zdá se, den, kdy bude slavnostně navázán první Kontakt. Zprvu půjde zřejmě jen o jakési nesrozumitelné pípaní, které se však záhy zformuje do srozumitelných slov. Doufejme, že půjde o slova, která bude možné publikovat.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…