Otakar Jelínek: Halík – nactiutrhač

01.06.2016 12:29

Jsem nucen krátce se vyjádřit k nactiutrhačnému textu prof. Halíka s uboze nízkými invektivami vůči mé osobě, který byl uveřejněn na ParlamentnichListech.cz.

Otakar Jelínek: Halík – nactiutrhač
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

1. Kdyby Halík nebyl prelátem katolické církve, ani bych si jej nevšiml. Jeho četné knihy představují pro mne samého  mizivou  odbornou hodnotu. Také žádná z jeho knih, pokud je mi známo,  nevyšla s církevním schválením.

2. Udělování vědecké hodnosti doktora u nás přesně stanovuje vysokoškolský zákon. Předpokladem je obhájená disertace před příslušnou oborovou radou, složenou ze schválených odborníků. Já jsem řadu let působil aktivně  v podobných radách na Matematicko- fyzikální fakultě UK v Praze, v ústavu Fyzikální biologie Jihočeské university v Nových Hradech, na  Masarykově universitě v Brně a na  Palackého universitě v Olomouci. Kromě toho několikrát  při obhajobách společného doktorátu i v Paříži. Dosud jsem členem   oborových rad biofyziky na všech třech lékařských fakultách Karlovy university v Praze. To zde uvádím  na důkaz toho, že  jsem velmi  detailně  obeznámen s procedurami kolem doktorátů. Halík žádnou disertaci tohoto druhu nepředložil ani nikde neobhájil, oprávněně používá  pouze akademický titul doktora filosofie  Ph.Dr přede jménem.

3. Dne 16.května 2016 jsem podal na Karlově universitě podnět k přešetření toho, zda prof.Halík užívá svého titulu Th.D. za jménem oprávněně. Kromě toho jsem upozornil na jeho akademický podvod s habilitační prací. Tuto skutečnost se mi podařilo zjistit poměrně nedávno díky investigativnímu pátrání a také díky laskavosti profesorů Lateránské papežské university  i Papežské teologické fakulty ve Wroclawi. Zatím jsem nedostal žádné vyrozumění o výsledku.

4. Nebylo mým cílem tyto záležitosti projednávat mimo akademickou půdu. Po zveřejnění mých dopisů, k čemuž došlo bez mého vědomí, se celá věc stala veřejnou záležitostí. Nyní lituji toho, že se má polemika s Halíkem nevyvíjí v širším mediálním záběru. Jistě by se řada mých bývalých studentů a spolupracovníků, z nichž osm je řádnými profesory biofyziky u nás i na Slovensku,  připojila na mou obranu vůči nízkým Halíkovým nařčením.

5. Žijeme bohudík nyní ve svobodné společnosti a doufám, že každý má právo vyjádřit svůj názor. Nikdo nemůže nikomu nařizovat a radit, komu psát a komu ne.  Na nízká Halíkova nařčení z udavačství a mystifikace i na mou akademickou kariéru nebudu reagovat. Tyto věci svědčí o podstatě Halíkova charakteru. Na oprávněné výtky odpovídá vždy stejným způsobem – dehonestací  a nálepkováním  svých oponentů.

6. U eventuálního soudu, jímž mně Halík vyhrožuje, mohu předložit své lustrační osvědčení  Federálního ministerstva vnitra ze dne 18.11.1992 č.j.: 1D-9335/1-005/1-LU-91 a žádal bych také  na Halíkovi finanční odškodnění  za potupení mé pověsti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …