Petr Hampl: Osobnost, dokonale přizpůsobená době

17.08.2021 14:58 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Osobnost, dokonale přizpůsobená době
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Náčelník amerického generálního štábu Mark Milley v polovině července veřejně prohlásil, že si je jist, že afgánské ozbrojené síly dokážou Talibán snadno odrazit. Prohlásil také, že Američani situaci pečlivě sledují a budou schopni svým spojencům přispět tak, jak bude zapotřebí.

V polovině loňského roku udělal ten stejný generál jiné zajímavé prohlášení. Centra některých amerických měst tehdy hořela a byla rabována, hordy dokonce útočily na bílý dům, americké bezpečnostní složky se ukazovaly jako bezmocné, a pan generál učinil prohlášení pro tisk – o tom, s kým je na fotografii a co to pro něj znamená.

Zkrátka, osobnost dokonale přizpůsobená době, kdy nezáleží na tom, jaká je skutečnost, ale jak je odprezentována. Firma se může rozpadat, ale kreativní účetnictví ukáže vysokou ziskovost a manažerům jsou vypláceny hvězdné bonusy. Školství je v troskách, znalosti žáků vzbuzují posměch, ale ministerstvo vykáže bezpočet úspěšných projektů. A funguje to! Pár skeptiků se bude rýpat ve statistikách, ale těch si nikdo nebude všímat. Tak to funguje i v armádách.

Jenže najednou tu jsou hordy vousatých divochů se samopaly, které vůbec nezajímá, jak to vypadá na stránkách časopisů nebo jaké grafy jsou uvedeny na powerpointových slidech.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…